Zes redenen waarom jij je hond niet moet leren zitten
11 maart 2024

ZIT! Het is één van de eerste dingen die onze honden moeten leren. Kleine puppy’s van amper acht weken oud worden verondersteld van netjes op hun kont te zakken zodra ze het woord horen. En ook de meeste volwassen honden krijgen het commando meerdere keren per dag. Als ze een snoepje krijgen, voor ze de deur uitgaan, als ze aan een zebrapad komen, tijdens het spelen, voor ze mogen eten,… Mensen denken er amper over na. Het is bijna een automatisme. Nochtans zijn er heel wat goede redenen om die zitobsessie wat los te laten.

De (on)zin van zitten voor honden

Hoe vaak vraag jij je hond om te gaan zitten op een dag? Waarschijnlijk meer dan je denkt. Mijn antwoord zal je misschien verrassen. Kibo kan niet zitten om haar leven te redden. In het beste geval (als de wind goed zit en je een zwanworst hebt), zal ze even diep zuchten en even haar kont laten zakken. Maar meestal kijkt ze me gewoon aan met die onverstoorbare blik van haar als ik aankom met ZIT! Alsof ze wil zeggen: “Ga jij lekker zelf zitten als je dat zo belangrijk vindt!” En gelijk heeft ze.

Ik vind het namelijk helemaal niet belangrijk dat mijn hond kan zitten. Meer nog, er zijn zelfs heel wat argumenten om je hond niet (te vaak) te vragen om te gaan zitten.

  • Als honden de keuze krijgen, gaan ze helemaal niet dikwijls zitten. Het gedrag wordt hen voor het grootste deel aangeleerd door hun mensen. Studies wijzen uit dat er best wel wat verschillen zijn tussen honden onderling op basis van leeftijd en fysieke conditie. Maar het overgrote deel van de honden gaat zelden uit zichzelf zitten. Gaat een hond toch uit zichzelf zitten dan is dat meestal omdat hij iets in de verte wil bekijken, omdat hij een andere hond of mens wil kalmeren of als een soort tussenstop tussen zitten en liggen.
  • Zitten vraagt veel inspanningen en honden gebruiken er veel spieren voor. Onderzoek wijst uit dat de spieren van puppy’s helemaal nog niet sterk genoeg zijn om zo vaak te zitten als hun nieuwe baasjes hen dat vragen. Ze krijgen vaak last van pijn en kunnen zelfs blijvende gevolgen ondervinden aan hun gewrichten als ze te vaak gaan zitten als puppy. Hetzelfde geldt voor oudere honden die soms al wat strammer zijn of voor honden die minder goed gebouwd zijn voor dat soort oefeningen. Denk maar aan honden met hele lange poten zoals windhonden.
  • Honden zijn zeker tijdens de eerste maanden van hun leven niet gebouwd om te gaan zitten. Wanneer honden geboren worden, laten röntgenfoto’s zien dat de gewrichten nog niet met de holtes verbonden zijn, ze zweven eigenlijk rond. Ze zullen langzaam groeien om zich te verbinden, maar dat duurt vele maanden. Door ze te laten zitten kunnen ze uit positie raken omdat er ook niet genoeg spieren zijn om ze op hun plek te houden. Dat kan levenslange schade veroorzaken.
  • Zelfs jonge, gezonde honden, die in eerste instantie geen enkel probleem ondervinden met de zit, kunnen later in de problemen komen. Het zitten voor eten, aan de voordeur,… kan immers een gewoonte worden. Een gewoonte die je hond bijblijft, ook als hij oud en versleten is en pijn heeft aan zijn gewrichten.
  • Soms is het gewoon te veel gevraagd. Veel mensen laten hun hond zitten in de hoop dat hem dat zal kalmeren. Of omdat ze op die manier het gevoel hebben dat ze meer controle hebben over hun dier. Als ze een andere hond kruisen bijvoorbeeld, of als er een fietser voorbijkomt. Het is voor je hond heel moeilijk om op dat moment naar jou te luisteren. In het beste geval is hij alert en opgewonden. In het slechtste geval is hij angstig of in paniek. Dan nog een commando moeten uitvoeren dat niet alleen veel vraagt van spieren en gewrichten, maar waar ook veel mentale energie voor nodig is, is niet evident.
  • Het is niet nodig. Kibo is nu 8 jaar bij mij en ik ben nog geen enkele situatie tegen gekomen waarin ik denk: hier moet ze zitten, dit is een zaak van leven of dood! Elke hond kan perfect door het leven gaan zonder ooit op zijn kont te gaan zitten. Hij zal er zeker niet ongelukkiger van worden.

Moet je nu onmiddellijk in paniek schieten omdat jij je hond wel hebt leren zitten? Neen hoor. Het is helemaal niet erg om jouw jonge, gezonde hond af en toe om een zit te vragen tijdens een training. Op voorwaarde natuurlijk dat jullie beiden genieten van die training.

Let er wel op dat je niet te vroeg begint met trainen. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kan een oudere hond weldegelijk nieuwe truckjes leren. Focus in de eerste levensmaanden van je puppy op het ontwikkelen van een sterke band en als jullie dat graag willen kan je starten met trainen eens alle gewrichten en spieren van je pup goed ontwikkeld zijn.

Neem ook de tijd om je hond te observeren. Gaat hij soms uit zichzelf zitten? Zit hij altijd mooi recht en met zijn poten bij elkaar? Houd hij zijn poten in de zit netjes onder zich geplooid? Heeft hij altijd zin om te zitten als jij het vraagt? Als het antwoord op één van deze vragen neen is, kan je overwegen om die zit achterwege te laten.

Hetzelfde geldt voor oudere honden, honden met een zware lichaamsbouw en honden met lange poten zoals whippets, saluki’s of greyhounds.

Naast het trainingsveld adviseer ik je om je hond vooral zelf te laten kiezen of hij wil zitten. Heb jij toch een absolute nood aan die zit? Plant je kont dan vooral zelf op de grond 😉

Pootje!

Annelies en Kibo

Meer blogs lezen? Check – https://hondeninnesten.be/blog-2/

Zelf een probleem met je hond? Boek dan even een gratis introductiebabbel, ik luister met plezier! https://hondeninnesten.be/gratis-introductiebabbel/

Ook interessant

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Hij moet dat toch leren?! Het is één van de meest gehoorde opmerkingen als ik tijdens consulten, lezingen en op sociale media pleit voor voldoende begrip als een hond angstig of agressief reageert. Maar.... Mijn antwoord is steeds hetzelfde. Eigenlijk moet je hond...

read more
Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Het is geen toeval dat meer dan de helft van de verzorgers die mij contacteren een hond hebben die tussen de 6 maand en 2 jaar oud is. Dat is namelijk de leeftijd dat honden de puberteit doormaken. En net zoals bij mensen is dat niet altijd een pretje. Ik ben verzot...

read more