Wordt je hond rustiger als je hem castreert?
19 augustus 2024

Heb je een reu in huis die onrustig is, weinig slaapt, rijdt op kussens of zelfs hapt? Hop zijn ballen eraf en je probleem is opgelost. Of dat werd vroeger toch gedacht. Maar waarom heb ik als therapeut dan zo veel gecastreerde mannetjeshonden in begeleiding?

Wel, omdat het antwoord op de vraag ‘wordt mijn hond rustiger als ik hem castreer’ zeker niet altijd ja is. Integendeel, bij veel honden heeft castratie net het omgekeerde effect.

Want wat gebeurd er eigenlijk als je een hond castreert? Castratie is een ingreep waarbij de testikels (zaadballen) van de reu onder narcose verwijderd worden. Dat zorgt ervoor dat je hond geen pups meer kan verwekken, maar het rommelt ook met zijn hormonen.

En zoals de vrouwen onder ons wel weten, schommelende hormonen daar wordt je niet bepaald vrolijker van. Bij reutjes vermindert het hormoon testosteron na de castratie. Vroeger werd gedacht dat daarmee ook de dominantie van een hond verdween en dus ook al dat lastige gedrag.

Ondertussen heeft onderzoek uitgewezen dat dat niet waar is. In de eerste plaats is dat omdat het verminderen van testosteron er net voor kan zorgen dat een hond minder zelfzeker wordt. En een hond die niet zelfzeker of zelfs bang is, die kan happen, snauwen, bijten, weg lopen,…. Exact het tegenovergestelde waar mensen op hopen als ze hun hond castreren.

Ten tweede weten we ondertussen ook dat het ‘lastige’ gedrag dat heel snel aan ‘dominantie’ wordt toegewezen, vaak een heel andere oorzaak heeft. Bijna alle agressiegevallen bij honden die ik onder ogen krijg, zijn gevallen van angstagressie. Dat wil zeggen dat de hond bijt omdat hij bang is. En dan even zijn ballen (en dus ook zijn hormonen) verwijderen, doet in het beste geval helemaal niks voor dat gedrag.

In het slechtste geval (en dat zie ik jammer genoeg wekelijks in de praktijk), wordt het gedrag net erger. En die balletjes kan je er achteraf niet terug aanplakken. De verzorgers zitten dus met de gebakken peren.

Je hond castreren zorgt er dus zeker niet voor dat hij rustiger wordt. Als dat de enige reden is waarom je het overweegt, dan is castratie geen goed idee. Ook omdat onderzoek uitgewezen heeft dat er naast angst nog meer negatieve effecten van castratie zijn.

  • Kankers, gewrichtsproblemen en incontinentie

Onderzoek in 2020 van de School of Veterinary Medicine, University of California toont aan dat er zware fysieke gevolgen zijn van castratie bij reuen. Zij merkten op dat er meer kans is dat een gecastreerde reu zijn plas niet meer kan ophouden, dat hij sneller bepaalde kankers ontwikkelt en dat castratie een grote invloed heeft op de soepelheid van gewrichten op latere leeftijd.

  • Problemen met de vacht

Vraag het elke trimster, de vacht van een gecastreerde reu verzorgen is veel moeilijker dan van een hond die zijn ballen wel nog heeft. Als je al een angstige hond hebt die geen fan is van de hondenkapper, kan dat problemen geven.

  • Honger

Honden die gecastreerd zijn kampen vaak met een immens hongergevoel. Daardoor gaat ze zich vaak overeten en kunnen ze overgewicht ontwikkelen. Met alle gevolgen van dien. Ook het bedelen aan tafel en kwijlen kan toenemen.

Zoek dus liever uit waarom je hond ‘lastig’ is voor je meteen onomkeerbare maatregelen neemt. Een goede therapeut kan daarbij helpen. Pas daarna kan je aan oplossingen denken.

Want er zijn weldegelijk ook een paar goede redenen om je hond te castreren. In sommige gevallen wordt castratie aanbevolen om medische problemen te voorkomen, zoals prostaatkanker.

Castratie kan ook aan te raden zijn als je hond veel in contact komt met loopse teefjes. Dan slaan zijn hormonen namelijk op hol.

Kort samengevat, als je hoopt dat castratie een makkelijke oplossing is voor de gedragsproblemen van je hond. Dan zal je bedrogen uitkomen. Vraag altijd advies aan een goede therapeut als je het even niet meer weet. Als therapie niet je ding is, kan je altijd nog terug. Die balletjes van je hond zijn weg en blijven weg.

P.S – Het gaat hier enkel over de castratie van mannelijke honden. Bij teefjes zit het verhaal nog heel anders in elkaar. Daar heb ik het een volgende keer over.

Pootje!

Annelies en Kibo

Twijfel jij of castratie je hond zal helpen? Boek dan zeker even een gratis introductiebabbel. Ik kijk met liefde hoe ik kan helpen.

Meer leren over hoe je een goede band kan opbouwen met je hond, zonder medische ingrepen? Luister dan de GRATIS audiocursus: https://hondeninnesten.be/gratis-audiocursus/

Ook interessant

Waarom honden kauwen

Waarom honden kauwen

Honden en kauwen. Het lijkt wel een onafscheidelijk duo. Je kent het vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en je favoriete schoenen zijn tot op de draad verslonden. Of de poot van je stoel ziet er ineens een stuk minder stevig uit. Frustrerend, niet? Maar...

read more
Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

“𝐽𝑎ℎ, 𝑑𝑎𝑡 𝑏𝑒𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑔 ℎ𝑖𝑒𝑟 𝑑𝑎𝑛 𝑎𝑙𝑙𝑒𝑠 𝑒𝑛 𝑖𝑘 𝑚𝑎𝑔 𝑒𝑟 𝑛𝑖𝑘𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑧𝑒𝑔𝑔𝑒𝑛.” Het is een opmerking die ik wel vaker krijg van mensen die voor het eerst in contact komen met honden opvoeden vanuit connectie. En neen, dat is niet het geval. Meer nog, je hond goed begrenzen is een...

read more