Wie ben ik?

Mijn naam is Annelies Nollet. Mijn Azerbeidzjaanse straathond Kibo en ik zijn ondertussen al sinds 2017 een team. Kibo was een heel angstige hond toen ze als puppy aankwam in ons land. Dat uitte zich onder andere in blaffen, grommen, bijten, trekken aan de lijn en in agressie.

Dierenartsen adviseerden haar te laten inslapen of zware medicatie te geven. Hondentrainers hamerden op een strenge, harde aanpak, wat enkel een averechts effect had. In de hondenschool verstopte Kibo zich het liefst onder een struik en gromde ze naar iedereen die te dichtbij kwam.

Adviezen als ‘je moet je hond meer straffen’ en ‘jij bent de roedelleider, je hond moet zich schikken naar jou’ klonken mij vreselijk in de oren. Ik had Kibo in huis gehaald om een maatje te hebben, niet om me te moeten ontpoppen tot een drilsergeant.

De connectiemethode

Omdat niemand ons naar mijn gevoel écht kon helpen op een goede manier, besloot ik mezelf in te lezen en opleidingen te volgen. Verschillende jaren en een tiental opleidingen later, maakte ik van mijn passie mijn beroep met Honden in Nesten.

Met Kibo gaat het ondertussen geweldig goed. Met veel tijd, geduld en begrip heeft ze zich ontpopt tot een geweldige hond die niet meer uit mijn leven weg te denken is.

De methode waarop ik werk is gebaseerd op de Connectiemethode van Geert De Bolster. De connectiemethode benadert elke hond als een individu. Hij heeft zijn eigen gevoelens, verlangens en behoeften. Het is aan ons als verzorgers om die zo goed mogelijk in te vullen. Als we daarin slagen, kunnen we een diepere band met onze hond ontwikkelen. Niet door onze hond te trainen, wel door hem te begrijpen, ondersteunen en begeleiden in zijn ontwikkeling.

Elke hond is immers net zoals elke mens perfect zoals hij is, inclusief alle imperfecties. Hij is een deel van het gezin en hoort ook zo behandeld te worden.

Waarom honden familie zijn

Onlangs verloor één van mijn beste vriendinnen haar hond. Het rouwkaartje dat ze maakte na de begrafenis van haar dierbare vriendin, plaatste ik bij mij op de schouw. Ook ik had het dier immers graag gezien. Van verschillende bezoekers (die toch wel een beetje van honden houden aangezien Kibo haast bovenop hen gaat zitten om geaaid te worden) kreeg ik vervolgens de opmerking ‘het is toch maar een hond’.

Professionele en persoonlijke ervaringen hebben mij geleerd dat een hond zelden tot nooit ‘maar’ een hond is. Voor de ene is zijn hond een remedie tegen eenzaamheid. Voor de ander een trainingsmaatje. Voor sommige mensen is hun hond zelfs de reden dat ze ’s ochtends uit hun bed komen. Ook voor mij is dat ooit zo geweest. Ik mag Kibo dan wel gered hebben, op veel manieren heeft zij mij ook gered. Ik weet dus als geen ander hoe belangrijk een hond kan zijn in een mensenleven.

Gespecialiseerd in trauma

Sinds ik aan de slag ben als hondengedragstherapeut heb ik ondervonden dat het in élk gezin, met élke hond kan fout lopen. Maar de kans dat verzorgers in de problemen komen met een geadopteerde hond, is naar mijn aanvoelen wel een stuk groter.

Niet omdat zij slechter met hun hond omgaan. Wel omdat die hond al een rugzakje heeft. Als nieuwe verzorger van een hond weet je vaak niet welke trauma’s je nieuwe huisdier al heeft meegemaakt en hoe hij zichzelf heeft aangeleerd om daarmee om te gaan.

Een buitenlandse hond bezit bovendien heel wat eigenschappen die de meeste van onze gedomesticeerde honden niet (meer) bezitten. Ik hoor wel eens roepen dat ze hier niet thuis horen of dat we ze beter zouden laten waar ze zijn. En dat terwijl net deze honden die al zo veel meegemaakt hebben (vaak door de wreedheid van mensen) onze zorg, liefde en aandacht nog veel meer nodig hebben dan andere honden.

Ze hebben wel wat weg van vluchtelingen, op zoek naar een beter leven in ons land. Het is onze taak om alles op alles te zetten om hen dat leven ook te bieden. Dat is waarom ik me gespecialiseerd heb in angsten en trauma’s bij honden. Dat is waarom ik doe wat ik doe.

Enkele van mijn opleidingen

 

  • Probleemgedrag bij pups en jonge honden – De Bolster Academy
  • Specialist probleemgedrag – De Bolster Academy
  • Specialisatie Kind en Hond – Dierbare Ontmoetingen
  • Developmental Trauma in Dogs – Caninetrauma
  • Caring for a dog with PTSD – Caniforta
  • How to help anxiety in humans with dogs – The Trauma Informed Care Centre
  • Voedingsdeskundige voor hond en kat – DigiDog
  • EHBO voor honden – BehiVet
  • Kynologisch instructeur – Syntra West