Wat mag je verwachten van een (goede) hondengedragstherapeut?
22 juli 2024

Een goede gedragstherapeut kan jou en je hond  helpen om een sterkere band te ontwikkelen. Je kan de hulp van een therapeut inroepen als je een probleem hebt met je hond, maar ook gewoon als je je huisdier beter wil begrijpen. Maar een toverstokje, dat hebben we niet. Wat mag je dan wel verwachten als je een gedragstherapeut inschakelt?

Om de zoveel tijd school ik me bij, want stoppen met leren is achteruitgaan. Op van die bijscholingsdagen kom ik altijd heel wat collega’s tegen en dan wordt er al eens gekwebbeld. Het onderwerp van deze week? Verwachtingen van klanten. Vaak willen mensen een snelle oplossing. Het liefst eentje waar ze niet te veel tijd en moeite moeten insteken en iets dat onmiddellijk werkt. Een speciaal halsbandje, een spray, een pilletje, noem maar op.  Een ‘quick fix’ noemen we dat als we met collega’s onder elkaar wat staan te mopperen.

Geen snelle oplossing

Wie mij opbelt en daarop hoopt moet ik teleurstellen. Bij gedragsproblemen is een snelle oplossing bijna nooit een goede oplossing. Meer nog het is onrealistisch en onmogelijk, tenminste als je het welzijn van je hond op de eerste plaats zet.

Jammer genoeg geven (online) advertenties soms de indruk dat een ‘quick fix’ wel bestaat. Drie weken training en hop, je hond valt niet meer uit. Vuurwerkangst? Geen probleem meer met deze speciale halsband! Je hond blaft buiten naar de buren? In één twee drie opgelost met dit speciale anti-blafapparaat.

Dat soort trainingen en hulpmiddelen lijkt op het eerste zicht soms te helpen. Maar het zijn nooit duurzame oplossingen. Ten eerste omdat ze vaak gebaseerd zijn op gehoorzaamheid door pijn of angst en ten tweede omdat ze nooit rekening houden met de oorzaak van het probleem. Ze doen aan symptoombestrijding, maar pakken het achterliggende probleem niet aan.

Oorzaak voor de oplossing

En dat is net wat een goede therapeut wel zal proberen te doen. Voor je aan oplossingen kan beginnen denken, moet je immers eerst weten waarom je hond iets doet. De oplossing voor een uitvallende hond zal heel anders zijn bij een dier die dat doet omdat hij bang is voor andere honden, dan bij een hond die uitvalt vanuit agressie. Een hond die blaft naar de buren kan zijn terrein aan het verdedigen zijn, maar kan even goed bang zijn voor de buren. Of misschien zijn het wel niet de buren zelf, maar het geluid van hun grasmachine die op zijn zenuwen werken.

Pas als je weet waarom je hond iets doet, kan je gaan denken aan een oplossing. Die oplossing vraagt vaak tijd, geduld en wat engagement van jou als verzorger. In tegenstelling tot een hondentrainer, gaat een gedragstherapeut je hond niet trainen. Ikzelf train enkel mensen.

Jij doet (een deel van) het werk

Jamaar, dan doet jouw klant eigenlijk al het werk? Ja in een zeker opzicht wel. Ik doe mijn stinkende best om mijn klanten alle kennis en kunde te geven die ze nodig hebben om een goede band met hun hond op te bouwen. Maar dat kan ik niet voor hen doen. Ik heb immers niks aan een goede band met hun hond. 😉 Het succes van een traject hangt dus altijd af van hoeveel tijd en moeite verzorgers er willen insteken en van wat de mogelijkheden van de hond zijn.

Op het tempo van je hond

Ook op de vraag hoe lang gaat dat dan duren? Moet ik vaak het antwoord schuldig blijven. Zo lang als je hond nodig heeft is misschien niet meteen het antwoord dat mensen graag horen, maar het is het enige eerlijke.

Een professional die belooft om in X aantal weken al je problemen en die van je hond op te lossen, pak je best met een korrel zout. Of nog beter, zet hem aan de deur. Vergelijk het met mensen die naar een psycholoog gaan. Die zal je ook niet beloven dat hij je leven magisch perfect zal maken in een paar weken. De bedoeling is dat jij inzicht krijgt in waarom je bepaalde zaken op een bepaalde manier doet en dat je leert hoe je jezelf kan helpen. De psycholoog kan je alleen maar de tools daarvoor geven, hij kan het niet voor jou doen.

Verwachtingen

Bovendien ligt niet alles wat jij wil noodzakelijk ook binnen de mogelijkheden van je hond. Geen therapie op de planeet zal een hond die doodsbang is voor mensen kunnen helpen om gezellig en ontspannen mee te gaan naar een drukke kermis. En ook de dame die me vorige week opbelde en wilde weten of ik haar beagle puppy kon trainen om niet weg te lopen vanop een niet omheind erf moet ik teleurstellen. Beagles volgen nu eenmaal hun speurneus.

Tenzij je het welzijn van je hond schade wil toebrengen, is je verwachtingen bijstellen dus ook altijd een deel van de oplossing. Ook daar zal een goede gedragstherapeut eerlijk mee zijn en je bij helpen. Want voor je je hond gaat proberen te veranderen, help ik je graag om te ontdekken wie je hond nu is. Een beetje zoals op een eerste date. Misschien vind je niet al zijn kantjes even leuk. Maar wie weet kan je hem wel graag zien met ruwe kantjes enal?

Doen die gedragstherapeuten dan eigenlijk wel iets nuttig? Zeker wel. Kort samengevat krijg je van een goede therapeut heel veel inzichten in waarom je hond doet wat hij doet én heel veel manieren om je hond te helpen als hij of zij een probleem heeft. Want een gelukkige hond, betekend ook een gelukkige verzorger!

Pootje!

Annelies en Kibo

Niet op zoek naar een quick fix, maar wel naar een duurzame oplossing? Boek dan zeker even en gratis telefonische introductiebabbel. Ik kijk graag waar ik kan helpen.

Meer leren over hondengedrag en mijn werk als gedragstherapeut? Dat kan met de gratis audiocursus: https://hondeninnesten.be/gratis-audiocursus/

Ook interessant

Waarom honden kauwen

Waarom honden kauwen

Honden en kauwen. Het lijkt wel een onafscheidelijk duo. Je kent het vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en je favoriete schoenen zijn tot op de draad verslonden. Of de poot van je stoel ziet er ineens een stuk minder stevig uit. Frustrerend, niet? Maar...

read more
Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

“𝐽𝑎ℎ, 𝑑𝑎𝑡 𝑏𝑒𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑔 ℎ𝑖𝑒𝑟 𝑑𝑎𝑛 𝑎𝑙𝑙𝑒𝑠 𝑒𝑛 𝑖𝑘 𝑚𝑎𝑔 𝑒𝑟 𝑛𝑖𝑘𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑧𝑒𝑔𝑔𝑒𝑛.” Het is een opmerking die ik wel vaker krijg van mensen die voor het eerst in contact komen met honden opvoeden vanuit connectie. En neen, dat is niet het geval. Meer nog, je hond goed begrenzen is een...

read more