Een zonnige zondag, geen wolkje aan de lucht en niks dat dringend gedaan moet worden (of toch niks waar je zin in hebt). Hét ideale moment voor een ontspannen wandeling met je hond. Alleen gaan de woorden ontspannen en wandeling in jouw huis helemaal niet samen. Zodra je de leiband boven haalt, begint de misérie. Opspringen, blaffen, weg lopen,… De stoppen lijken wel door te slaan bij je hond zodra je het woord ‘wandelen’ ook maar durft uit te spreken. Eens buiten gaat het niet veel beter. Trekken, sleuren, blaffen, uitvallen,… Na een half uur loop je moedeloos huiswaarts. Dit is niet waarom je een hond in huis gehaald hebt.
Misschien kocht of adopteerde je zelfs speciaal een hond met de bedoeling om zelf meer te bewegen. Of omdat je graag wat meer buiten wil komen. Dan is dat trekken natuurlijk geen pretje. Niet voor jou, maar ook niet voor je hond. Want dat getrek en gesleur, is vaak een symptoom van een groter probleem.
Dat is meteen ook waarom traditionele adviezen als:
- Je moet je omdraaien elke keer als je hond trekt
- Je moet zijn aandacht vast houden met snoepjes
- Je mag geen harnas gebruiken, dan trekt hij nog harder
- Je moet stil staan als hij trekt
- Je moet een speciale anti-treklijn gebruiken
- …
Je geen centimeter vooruit helpen. Soms helpen ze een beetje of voor een paar dagen. Maar daarna ben je onvermijdelijk weer bij af. Ze bestrijden het symptoom (trekken), maar niet de oorzaak. Er zijn verschillende redenen waarom honden trekken. De eerste stap naar een oplossing van een probleem, is altijd de oorzaak achterhalen.
Pubers trekken
Als jij een hond hebt die tussen zes maand en twee jaar oud is, dan is er een degelijke kans dat hij aan de lijn trekt als je gaat wandelen. Puberende honden kunnen net zoals menselijke pubers hun emoties niet altijd even goed regelen.
Toen Kibo een maand of acht was trok ze ooit mijn schouder bijna uit de kom omdat ze een eend in het park had gezien. Daar kon ik toen niet om lachen, ook al ken ik ondertussen de theorie erachter.
Pubers ruiken een geurtje, zien een eend of spotten een mens of andere hond en hop, weg zijn ze. Vol enthousiasme op dat interessante ding af, zonder even rekening te houden met die tweevoeter die aan het uiteinde van hun leiband hangt.
Pubers trekken dus vaak niet met opzet, ze zijn gewoon (nog) niet uitgegroeid tot stabiele, rustige honden. Hoe meer aandacht jij als verzorger aan trekken schenkt op die leeftijd, hoe groter de kans dat je hond ook zal blijven trekken eens hij uitgepuberd is.
Jachthonden trekken
Heb je een Duitse staande, Visla, basset, beagle, teckel, Engelse pointer of andere jachthond, dan is de kans groot dat de oorzaak van het trekken bij de neus van je hond ligt. Dit soort honden werden honderden jaren selectief gefokt op hun goede reukvermogen. Ze kunnen het spoor van een konijn, rat, hert of ander dier vanop honderden meters en zelfs verschillende dagen later nog volgen.
Spoortjes volgen en jagen zit in hun instinct. Eens dat instinct in werking treedt, vergeten ze heel snel dat er ook nog iemand aan de andere kant van de lijn hangt, en dan gaan ze onvermijdelijk trekken.
Enthousiaste honden trekken
Honden die graag, maar écht graag wandelen, zullen ook vaak trekken. Trekken uit enthousiasme is vaak het hevigst de eerste tien minuten van de wandeling. Je hond is zo opgewonden en blij dat je met hem naar buiten gaat, dat hij even met zichzelf geen blijf meer weet. Trekken uit enthousiasme duurt zelden een hele wandeling lang.
Trap niet in de valkuil om jouw enthousiast wandelende hond fysiek te willen uitputten zodat hij ‘kalm’ is voor de rest van de dag. De kans dat je de gemiddelde hond uitgeput krijgt door er op mensentempo mee te wandelen is klein. Bovendien is het helemaal niet de bedoeling dat je hond elke dag ‘op’ is. Dat is niet gezond. Honden bouwen trouwens ook een conditie op. Dus hoe vaker je hem probeert uit te putten, hoe meer kilometers je elke dag zal moeten doen.
Enthousiasme wordt vaak verward met opwinding. Als je hond opgewonden wordt zodra je het woord wandelen uitspreekt, dan gaat hij ook springen, blaffen, heen en weer rennen, opspringen,… Maar tegelijk zal je ook signalen van onrust zien. Hijgen, aan zijn neus likken, geeuwen, verstijven,… Dan lijkt bij dus enthousiast om te gaan wandelen, maar eigenlijk is dat goed vermomde stress.
Bange honden trekken
Honden trekken veel vaker uit angst dan veel eigenaars zich realiseren. Bange of honden met stress gaan zich soms verstoppen of lopen weg als je ze een harnas of halsband wil aandoen. Dan is de angst duidelijk. Maar ze kunnen er ook best opgewonden uitzien als je vraagt of ze willen wandelen. Tegelijk zie je dan bovenstaande signalen verschijnen. Die honden willen dan wel graag mee met hun eigenaars, maar naar buiten gaan, dat vinden ze eigenlijk heel spannend. Sommige honden wandelen simpelweg niet graag. Ze vinden al die prikkels en geuren maar niks. Het is dus zeker niet zo dat elke hond houdt van wandelen of moet wandelen.
Trekken uit angst duurt vaak een hele wandeling lang en kan zelfs erger worden naarmate je verder wandelt. Een bange hond zal vaak ook naar andere honden toe trekken en er dan naar uitvallen. Die honden zoeken controle over hetgeen waar ze bang voor zijn. Dat lijkt raar voor ons mensen, maar is heel logisch in een hondenhoofd.
Honden die jouw voorbeeld volgen trekken
Veel eigenaars leren hun hond (helemaal onbewust) zelf om te trekken. Als een hond begint met trekken in de puberteit, dan gaan wij als mensen haast als vanzelf terug trekken. Want ‘neen, dat mag niet’. Of onze hond staat ergens te snuffelen en wij willen verder, dan trekken we even aan de lijn. Of je komt op een splitsing en je hond wil naar links, maar jij wil naar rechts, dan geef je even een rukje aan de lijn.
Op die manier leert je hond dat als hij iets wil vertellen aan jou als hij aan de leiband is, trekken daar de goede manier voor is. Dat is immers wat jij ook doet. Hij volgt dus gewoon je voorbeeld.
Heb jij dus een hond die trekt, zet dan je frustratie (hoe begrijpelijk ook) even aan de kant en kruip even in zijn hoofd, lees zijn lichaamstaal. Waarom trekt hij?
Eens je dat weet, kan je aan de slag om te gaan wandelen vanuit connectie. Aan een half woord of blik genoeg hebben om je hond de juiste kant op te sturen, zonder te moeten trekken of sleuren. Echt met z’n tweeën gaan wandelen, in plaats van je hond die het voortouw neemt en jij die er als een baksteen maar wat achteraan hangt te slingeren. Zodat wandelen weer leuk wordt voor jou én voor je hond.
Hulp nodig? Check dan zeker eens het gloednieuwe ‘Ontspannen Wandelen’ traject. https://hondeninnesten.be/ontspannen-wandelen/
Pootje!
Annelies en Kibo