Waarom niet elke hond naar de hondenschool moet
3 oktober 2022

Ik zie mij daar nog staan. Kletsnat, koud tot op het bot en enorm gefrustreerd omdat mijn hond als enige weigerde te doen wat ik van haar vroeg. Erger nog, mevrouw kroop onder een struik en bleef daar bevend zitten. Toch wilde ik doorzetten, want een goede hondenverzorger, die gaat met zijn hond naar de hondenschool! Toch?

Wie mij al een beetje kent heeft het misschien al gemerkt, ik ben nogal een perfectionist. Toen Kibo zes jaar geleden in mijn leven kwam, wilde ik dan ook alles meteen goed doen. Inclusief twee keer per week naar de hondenschool gaan. Ik was ervan overtuigd dat dat moest want als we gingen wandelen kwam ik elke vijf meter wel iemand tegen die zei: ‘je gaat er toch wel mee naar school hé?’.

Verbannen

Zo gezegd zo gedaan. Ik laadde Kibo in de bakfiets en leerde haar twee keer in de week braaf om te zitten en te liggen samen met 14 andere hondenliefhebbers op een klein, omheind graspleintje. Eigenlijk vond ik dat wel leuk, even samen zijn met mensen die allemaal dezelfde passie hebben als ik. Kibo dacht daar evenwel anders over.

De eerste paar lessen lukte het nog een beetje, maar na een paar weken moest ik haar letterlijk het plein opsleuren. Om me vervolgens een uur lang te frustreren omdat ze geen enkele aandacht voor mij had, uitviel naar andere honden en weigerde te doen wat ik vroeg.

Verschillende lesgevers bogen zich over het ‘probleem’ en allemaal kwamen ze tot dezelfde conclusie: ik was veel te soft met mijn hond. Ik moest een hardere stem opzetten, duwen en trekken tot ze ging zitten en met een fles gevuld met steentjes gooien als ze uitviel naar andere honden. Dan zou ze schrikken en beseffen dat ze verkeerd was. Ik volgde braaf hun adviezen tot Kibo enkele weken later uitviel naar een lesgever en we verbannen werden van de school.

Opvoeding en training zijn niet hetzelfde

Man wat heb ik me daar schuldig over gevoeld! Naarmate ik meer kennis opdeed besefte ik immers dat Kibo doodsangsten moet uitgestaan hebben op dat plein. En in plaats van naar haar te luisteren, maakte ik het alleen maar erger! Ondertussen heb ik mezelf (min of meer) vergeven en gebruik ik die ervaring om de deelnemers aan mijn trajecten te helpen.

Ik begrijp het immers heel goed, die behoefte om alles ineens ‘juist’ te doen met je hond. Wat veel mensen daarbij vergeten (of simpelweg niet weten) is dan hondenscholen niet helpen met de OPVOEDING van je hond. Wat ze wel doen is je hond helpen TRAINEN, veelal met het doel om later aan wedstrijden deel te nemen.

Je hond leren zitten, liggen, apporteren, over obstakels lopen,…. Zijn dingen die vallen onder training. Omgaan met andere honden, rustig wandelen aan de lijn, niet in huis plassen en de boel niet bijeen blaffen als er bezoek langs komt, zijn zaken die vallen onder opvoeding.

En hoewel lesgevers na de les vaak snel snel nog wat opvoedingsadvies geven, mogen we niet vergeten dat het overgrote deel van hen vrijwilligers zijn. Ik heb heel wat respect voor mensen die vrijwillig, in hun vrije tijd anderen willen helpen. Vaak doen ze dat vanuit het idee ‘ik heb al 20 jaar ras x of y, dus ik weet hoe het moet’. En hoe goedbedoeld en bewonderingswaardig dat ook is, ervaring is niet hetzelfde als kennis en kunde. Ik heb al zeker 30 jaar verkoudheden, maar dat maakt mij natuurlijk nog geen huisarts.

Kijk en luister naar je hond

Begrijp mij niet verkeerd, dit is zeker geen preek tegen hondenscholen. Voor sommige honden is het écht een leuke plek waar ze fijne dingen kunnen doen met hun verzorger. Waar ik wel voor pleit is dat je goed nadenkt wat je precies wil leren. Als al jouw vragen/problemen over opvoeding gaan, dan is de hondenschool wellicht niet de plek waar je de antwoorden zal vinden.

Met trainen met je hond is helemaal niks verkeerd, zolang je hond het even leuk vindt als jijzelf. Voor sommige honden is trainen met zoveel andere dieren en mensen in de buurt heel moeilijk. Ze raken overprikkeld en overenthousiast of net heel angstig. Ook (geadopteerde) honden die al onderliggende trauma’s hebben, hebben het vaak heel moeilijk op een hondenschool.

Kijk en luister dus naar je hond. Zie je angst en onzekerheid? Blijf dan nog even thuis en werk eerst aan de opvoeding en het vertrouwen tussen jezelf en je beste vriend. Eens dat goed zit, kan je samen een leuke hondensport (er zijn veel meer opties dan lessen gehoorzaamheid) uitkiezen waar je allebei van geniet!

Pootje!

Annelies en Kibo

Ook interessant

Muilkorven: Een noodzakelijk kwaad of dierenmishandeling?

Muilkorven: Een noodzakelijk kwaad of dierenmishandeling?

Het gebruik van een muilkorf bij honden is een onderwerp dat vaak voor discussie zorgt. Is het een noodzakelijk hulpmiddel, een magische manier om je hond te doen meewerken of juist een vorm van dierenmishandeling? De manier waarop muilkorven meestal gebruikt worden,...

read more
Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Heb je een reu is huis die onrustig is, weinig slaapt, rijdt op kussens of zelfs hapt? Hop zijn ballen eraf en je probleem is opgelost. Of dat werd vroeger toch gedacht. Maar waarom heb ik als therapeut dan zo veel gecastreerde mannetjeshonden in begeleiding? Wel,...

read more
𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

We weten allemaal dat er een bijzondere band tussen mensen en honden kan ontstaan. Maar in hoeverre zijn honden zich eigenlijk bewust van onze emoties?Kunnen ze echt aanvoelen wanneer we verdrietig zijn? En zo ja, hoe doen ze dat dan? En komen ze ons dan ook echt...

read more