Waarom je hond beter luistert naar je man en meer gehecht is aan jou
27 november 2023

“Hij luistert beter naar mijn man, die heeft een zwaardere stem”, wist het baasje van Luna mij afgelopen week te vertellen. Luna is een bruine labrador van 10 maanden jong. Bomvol energie en met bananen in haar oren. Haar baasjes denken dat ze meer houdt van de man van het gezin. Omdat hij haar ‘echte baas’ is en ze beter naar hem luistert. Nochtans zegt de wetenschap iets anders. Honden houden meer van vrouwen.

Gehoorzaamheid en liefde zijn twee verschillende dingen

De hond is de beste vriend van de mens. Maar ervaring in de praktijk heeft mij geleerd dat de hond eigenlijk vooral de beste vriend is van de vrouw. Een observatieconsult bij het gezin van Luna leerde mij dat dat ook bij hen het geval was. Zoals wel vaker gebeurd hadden haar verzorgers ‘gehoorzaamheid’ verward met ‘graag zien’, terwijl dat voor honden (en mensen) eigenlijk twee verschillende dingen zijn.

Luna gehoorzaamt de man inderdaad als die zijn stem verheft. Ze schrikt en met de staart tussen de poten gaat ze ervandoor. Dat is gehoorzaamheid uit angst. Ze is bang voor wat er zal gebeuren als ze niet luistert. (Het gezin doet Luna zeker geen pijn, maar ze is wel gevoelig aan luide geluiden). Bij de vrouw voelt ze zich meer op haar gemak, er is minder angst. Daar kan ze haar gekke zelf zijn en vertoont ze dus meer ‘ongewenst gedrag’.

Het is zeker niet zo dat honden maar één baasje hebben, zoals vroeger wel eens werd gezegd. Honden zijn groepsdieren die functioneren in een gezin. Ze kunnen en zullen van elk gezinslid houden dat hen een veilig gevoel heeft en waarbij ze steun ervaren.

Wat zegt de wetenschap?

Een namiddag graven in wat wetenschappelijke studies lijkt mijn gevoel te ondersteunen. Het ene onderzoek wijt het verschil aan de zachtere uitstraling die vrouwen hebben. Ze hebben over het algemeen een zachtere stem en minder imposante lichaamsbouw. Hongaarse onderzoekers die hondenhersens scanden terwijl mensen tegen hen praatten, ontdekten dat honden beter opletten als vrouwen tegen hen praten met een stem die ze ook voor baby’s gebruiken.

Een ander onderzoek legt de oorzaak bij de socialisatieperiode. Als een pup daar meer in aanraking komt met vrouwen of mannen, zou de hond een voorkeur ontwikkelen.

Ook trauma kan een rol spelen. Cijfers wijzen uit dat dierenmishandeling iets is dat sneller door mannen gedaan wordt dan door vrouwen. Een hond zal dus sneller een angst voor mannen ontwikkelen en de voorkeur geven aan vrouwen. Bij honden uit het buitenland, die al een rugzakje met zich meeslepen, zie je dat vaker.

In de Verenigde Staten zochten onderzoekers de oorzaak in de geschiedenis van mensen. Omdat vrouwen altijd meer geneigd geweest zijn om thuis te blijven bij kinderen en honden, hebben honden veel meer contact gehad met hen doorheen de duizenden jaren dat ze gedomesticeerd zijn. Daarom zou hun instinct hen nu vertellen dat ze zich makkelijker kunnen hechten aan vrouwen.

Connectie boven gehoorzaamheid

Ongetwijfeld dragen al die redenen een stukje bij aan de verschillen die we zien tussen hoe honden zich hechten aan mannen en vrouwen. En het gaat hier natuurlijk om gemiddelden. Er zullen zeker honden zijn die makkelijker een band opbouwen met een man of honden die de voorkeur geven aan mannen. En natuurlijk wil dit niet zeggen dat je hond niet van je zal houden omdat je een man bent.

Maar toch, in de praktijk blijft het mij erg opvallen dat honden zoals Luna zich veiliger voelen bij vrouwen. Zelf acht ik de verklaring van de The Royal Society of Open Science heel waarschijnlijk. Dat onderzoek wees uit dat het komt omdat vrouwen van nature meer empathisch zijn en anders communiceren met honden dan mannen.   

Ik zie vrouwen meer hun buikgevoel volgen als ze met honden omgaan. Ze voelen minder de behoefte om ‘boven’ de hond te staan en laten zich leiden door hun gevoel. Ze achten connectie en een goede band met hun hond vaak belangrijker dan gehoorzaamheid. Ze leven zich sneller in in hun hond en stellen sneller de vraag ‘wat heeft mijn hond nodig’ en minder de vraag ‘wat wil ik van mijn hond’. Vrouwen lijken van nature meer geneigd om een ander voor zichzelf te plaatsen, of dat nu een hond, haar man, vriendinnen of de kinderen zijn.

Veiligheid

Om die redenen hebben honden sneller de neiging om zich veiliger te voelen bij een vrouw. En de plek waar een hond zich veilig voelt, is ook de plek waar hij zichzelf zal zijn. En dus misschien meer ‘ongewenst’ gedrag zal vertonen. Vergelijk het met een kind dat zich netjes gedraagt als het gaat spelen bij een vriendje, maar waarbij de remmen los gaan als het thuiskomt.

Er zijn dus best wel wat verklaringen voor het feit dat je hond zich anders gedraagt bij andere leden in het gezin. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet mogelijk is om een goede band met je hond op te bouwen of dat je hond minder houdt van de ene of de andere. Maar als we de wetenschap geloven,  zou het dus best kunnen dat je er als man net een tikje harder voor moet werken.

Heb jij of je gezin het moeilijk om een goede band met je hond op te bouwen? Boek dan zeker even een gratis telefonische introductiebabbel. Ik kijk graag waar ik kan helpen! https://hondeninnesten.be/gratis-introductiebabbel/

Pootje!

Annelies en Kibo

Ook interessant

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Hij moet dat toch leren?! Het is één van de meest gehoorde opmerkingen als ik tijdens consulten, lezingen en op sociale media pleit voor voldoende begrip als een hond angstig of agressief reageert. Maar.... Mijn antwoord is steeds hetzelfde. Eigenlijk moet je hond...

read more
Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Het is geen toeval dat meer dan de helft van de verzorgers die mij contacteren een hond hebben die tussen de 6 maand en 2 jaar oud is. Dat is namelijk de leeftijd dat honden de puberteit doormaken. En net zoals bij mensen is dat niet altijd een pretje. Ik ben verzot...

read more