Je hond die als een gek zijn staart achternazit. Vaak vinden we het grappig, lachen we erom of moedigen we het zelfs aan. Want het ziet er toch zo schattig uit. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom je hond dat doet? En of het eigenlijk wel goed voor hem is? Hieronder zes redenen waarom je hond gaat staartjagen en wat je kan doen om hem te helpen.
Elke hondenverzorger heeft het zijn hond wel al eens zien doen, een rondje draaien om aan zijn staart te geraken. De ene al met meer succes dan de andere. Soms een korte, snelle achtervolging, soms minuten aan een stuk tot je hond erbij staat te hijgen. Als het maar af en toe eens gebeurd, is dat meestal onschuldig. Maar als je je hond het vaker ziet doen, op het obsessieve af, dan heeft je hond een probleem.
Puppy’s jagen op staarten
Net als bij kinderen, houden puppy’s ervan om meer over hun wereld te ontdekken met hun mond. Dus, een mogelijke verklaring waarom honden hun staart achtervolgen, kan eenvoudigweg zijn omdat ze een puppy zijn!
Naarmate ze groeien, leren ze nieuwe dingen over zichzelf en ontdekken ze hun anatomie in zekere zin. Ook zijn puppy’s ongelooflijk speels, dus ze zien hun staart soms gewoon als een leuk speeltje om te achtervolgen, maar maak je geen zorgen al je je pup nu en dan eens achter zijn staartje aan ziet gaan, hij zal er waarschijnlijk overheen groeien.
Verveling
Honden die hun staart achtervolgen kunnen dat doen omdat ze zich vervelen. Honden zijn sociale dieren die mensen nodig hebben om zich goed te voelen. Het kan dus zijn at als ze het grootste deel van de dag alleen worden gelaten of niet genoeg mentale of fysieke stimulatie krijgen ze achter hun staart aangaan. Die staart achtervolgen zorgt ervoor dat ze zichzelf een tijdje kunnen bezig houden en geeft ze ook de kans om wat van die opgekropte energie kwijt te raken.
Gelukkig is het heel simpel op te lossen als het achtervolgen door verveling komt. Geef je hond wat meer aandacht, zoek uit wat hij leuk vindt. Las eens een extra wandeling in of doe een zoek of snuffelspelletje. Ook kauwmateriaal voorzien voor als jij weg bent, kan helpen.
Vlooien en teken
Een andere mogelijke reden achter waarom honden hun staart achtervolgen, kan zijn vanwege vlooien of teken. Soms kan hun staart erg jeukerig worden als gevolg van een besmetting en ze kunnen hun staart achtervolgen om te proberen erop te bijten en wat van de jeuk te verlichten.
Als je denkt dat het gedrag te wijten kan zijn aan vlooien of teken, controleer dan de huid van je hond op bewijs. Je kan kleine, donkerbruine tot zwarte spikkels in hun vacht zien, dat zijn vlooiendrollen. Die nestelen zich graag een de staartbasis van je hond. In sommige gevallen kunnen er ook kale plekken zijn als gevolg van te veel likken of krabben. Ga in dat geval zeker naar je dierenarts en vraag om een goed middel tegen de vlooien. Eens de jeuk weg is, stopt het staartjagen dan gewoonlijk ook.
Om aandacht te vragen
In dit geval wordt staartjagen aangeleerd gedrag. Je hond heeft opgemerkt dat achter zijn staart aanzitten veel oehs en ahs uitlokt bij mensen, dus gaat hij het herhalen.
De simpele oplossing hier is om de aandacht van je hond op iets anders te vestigen als hij aanstalte maakt om achter zijn staart aan te gaan. En aan het staartjagen zelf geen extra aandacht meer te besteden.
Medische aandoeningen
In sommige gevallen kan achter de staart aanzitten een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening. Vaak is dat pijn. We denken vaak pas aan pijn als we onze hond echt horen janken of hem op drie poten zien lopen. Maar honden zijn taaie beestjes die hun pijn vaak pas laten zien als het héél erg is.
Voordat dat gebeurd zijn er vaak tekenen aan de wand. Op hun staart jagen is er daar één van. In meer zeldzame gevallen kan ook epilepsie, infectie of zelfs kanker een reden zijn voor staartjagen. Begint je hond er dus plots onaangemoedigd en uit het niets mee, dan is een check bij de dierenarts of osteopaat aan te raden.
Angst
Tot slot kan achter de staart jagen ook een symptoom van angst zijn. Als je hond bang is, kan hij staartjagen gebruiken als een manier om zich te kalmeren. Ook in dit geval is staartjagen een probleem voor het welzijn van je hond.
De oplossing hier bestaat er in de eerste plaats uit om zijn angst te verminderen en in de tweede om je beste vriend anders met angst te leren omgaan. Hoe je dat doet is erg afhankelijk van hond tot hond. Je roept er best de hulp van een gediplomeerde hondengedragstherapeut voor in.
Wat moet je doen als je hond zijn staart achtervolgt?
Geef je hond voldoende beweging en mentale stimulatie, als hij dat aankan. Doe alleen dingen waarvan je hond niet overprikkeld of gestresseerd raakt. Zorg er ook voor dat je hond genoeg speelgoed heeft om zich mee bezig te houden.
Geef je hond aandacht: Honden zijn sociale dieren die graag aandacht van hun verzorger krijgen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd doorbrengt met je hond en speel regelmatig met hem.
Bestraf je hond niet voor het achtervolgen van zijn staart: Straffen kan het probleem alleen maar erger maken.
Zoek professionele hulp als je het probleem niet zelf kunt oplossen: Als je het achtervolgen van de staart niet kunt stoppen, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut. Zij kunnen je helpen om de onderliggende reden voor het gedrag te achterhalen en je een plan te geven om het te stoppen.
Meer leren over hondengedrag? Schrijf je dan zeker in voor de cursus ‘Hondentaal, dus basis’, meer info en inschrijven: https://hondeninnesten.be/theorielessen/
Pootje!
Annelies en Kibo