Waarom ik nieuwjaarsavond gewoonlijk doorbreng op de grond naast mijn toilet
28 november 2022

Vuurwerk is voor de meeste honden geen pretje. De luide knallen jagen hen angst aan en doen pijn aan hun oren. Ik zag al honderden zogenaamde remedies tegen vuurwerkangst voorbij komen, maar wat kan je als baasje nu écht doen voor je hond als het straks buiten begint te knallen?

De feestdagen komen eraan. Mijn favoriete tijd van het jaar voor de sfeer en de gezellig. Kibo’s favoriet omdat gasten geregeld hapjes van tafel laten ‘vallen’. Maar wat met nieuwjaarsavond? Voor mij (en veel andere honden- en dierenverzorgers) is dat elke keer weer een beproeving.

Buren knallen erop los, soms vlak aan de voordeur. Kibo verstopt zich achter het toilet, daverend van angst, plassend waar ze staat. En ik voel mij boos, verdrietig en vooral machteloos. Elk jaar weer zie ik mensen draconische maatregelen nemen.

Asielmedewerkers die blijven slapen in het asiel in de hoop hun dieren van het ergste te sparen, mensen die honderden euro’s aan ‘kalmerende medicatie’ uitgeven, maanden van tevoren oefenen met vuurwerk op tv of zelfs met hun hond een paar dagen naar het buitenland vluchten, om toch maar die angst op de snoet van hun dier niet te zien. Het gebeurt allemaal.

Wat niet te doen?

Wat moet je vooral niet doen? Het internet staat vol met zogenaamde wondermiddeltjes tegen vuurwerkangst. Weet dat die vaak niet werken en zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor je hond. Is de angst zo erg dat je medicatie overweegt? Overleg dan ALTIJD met je dierenarts. Hij of zij zal je het juiste advies kunnen geven en eventueel medicatie kunnen aanraden die echt werkt én die veilig is voor je hond.

Je hond proberen te leren wennen aan knallen. Voor een jonge hond die nog niet bang is voor geluiden, kan vuurwerk horen op radio en tv een manier zijn om hem ermee te leren omgaan. Maar een hond die al bang is voor die knallen, kan er niet langer aan wennen. Angst is niet iets waar je kan aan wennen. Stel dat je doodsbang bent voor slangen, dan zal je angst niet verminderen omdat je er elke avond één in je bed vindt. Integendeel, na een tijdje zal je constant op je hoede zijn voor slangen. Zo ervaar je dus méér angst in plaats van minder, hetzelfde geldt voor honden en vuurwerk.

Je hond trainen om niet te reageren op de knallen. Ook dit werkt niet voor een hond die al bang is. Je snoepje of commando zal hem in het beste geval even afleiden, waarna hij weer vol in angst schiet. In het slechtste geval reageert hij helemaal niet en raak jij gefrustreerd omdat je al 30 mand hebt gezegd en hij niet wil luisteren. Niet meteen een goede tactiek dus om de rust te bewaren.

Je hond straffen als hij reageert op vuurwerk door te blaffen, piepen of zelfs plassen. Een hond straffen omdat hij bang is werkt niet. Nooit. Stel dat ik boos zou worden omdat jij gegild hebt toen je die slang in je bed zag liggen? Zou dat jouw angst verminderen? Waarschijnlijk niet. Je afkeer voor mij daarentegen, zal waarschijnlijk een stuk groter zijn. Je hond straffen omdat hij reageert op vuurwerk is dus de snelste en beste manier om jullie band om zeep te helpen.

Je hond negeren als hij toont dat hij bang is. Ik hoor mensen vaak zeggen ‘je mag er niet te veel spel aan maken, want dan wordt het erger’. Dat slaat natuurlijk nergens op. Die angst van je hond is er al. Als hij dan nog eens genegeerd wordt door de persoon die hij het allermeeste vertrouwt, dan slaat hij alleen maar meer in paniek.

Wat wel te doen?

Maar wat kan je dan wel doen om je hond te helpen als hij bang is voor vuurwerk? Wel heel weinig, maar tegelijk ook heel veel. Een hond die echt bang is, heeft namelijk steun nodig. Jouw steun. En op zulke momenten kan je die het beste geven door er gewoon te zijn. Ik weet dat het verleidelijk is om gezellig een feestje te bouwen met vrienden. Maar weet dat je hond je deze ene avond in het jaar meer nodig heeft dan wie dan ook.

Wil hij wegkruipen in je armen? Pak hem dan goed vast. Verstopt hij zich liever op een andere plek? Laat hem daar dan rustig zitten, maar blijf in de buurt. Probeer hem niet te lokken met snoepjes of hem naar je toe te forceren. Er gewoon zijn voor je hond is het enige wat je op zo een moment kan doen. Blijf zelf rustig. Als jij panikeert, weet je hond zeker dat er iets aan de hand is. Pak jezelf een hapje en een drankje en installeer je gezellig samen met een dekentje en een leuke film. Ja, ook als dat (zoals in mijn geval) op de vloer van het toilet is.

Kibo en ik duimen dat geluidsarm vuurwerk snel de norm wordt. Zodat iedereen kan genieten van de lichtjes en de feeststemming, zonder dat dieren daarvoor doodsangsten hoeven uit te staan. Tot die tijd wens ik jullie alvast fijne en knalarme feestdagen! (Ik weet het, het is nog vroeg. Maar de Sint slaat ons huis al een tijdje over ???? )

Pootje!

Annelies en Kibo

Ook interessant

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Hij moet dat toch leren?! Het is één van de meest gehoorde opmerkingen als ik tijdens consulten, lezingen en op sociale media pleit voor voldoende begrip als een hond angstig of agressief reageert. Maar.... Mijn antwoord is steeds hetzelfde. Eigenlijk moet je hond...

read more
Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Het is geen toeval dat meer dan de helft van de verzorgers die mij contacteren een hond hebben die tussen de 6 maand en 2 jaar oud is. Dat is namelijk de leeftijd dat honden de puberteit doormaken. En net zoals bij mensen is dat niet altijd een pretje. Ik ben verzot...

read more