Waarom honden kauwen
7 november 2024

Honden en kauwen. Het lijkt wel een onafscheidelijk duo.

Je kent het vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en je favoriete schoenen zijn tot op de draad verslonden. Of de poot van je stoel ziet er ineens een stuk minder stevig uit. Frustrerend, niet? Maar voordat je te veel moppert op je hond, laten we even kijken naar de vraag: waarom kauwen honden eigenlijk op alles?

Honden zijn van nature geneigd om te kauwen. Het is voor hen net zo natuurlijk als snuffelen of blaffen. Maar wat betekent dat gedrag precies, en hoe kan je ervoor zorgen dat je hond zijn kauwdrang op de juiste manier kwijt kan?

𝗡𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗮𝗻 𝘀𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹𝗮𝘁𝗶𝗲

Kauwen is niet zomaar een dwangmatig gedrag – het vervult een heleboel belangrijke functies in het hondenleven. Een van de voornaamste redenen waarom honden graag kauwen, is dat het hen mentale stimulatie biedt.

Voor ons klinkt dat misschien vreemd, maar denk er eens over na: kauwen is een bezigheid waarbij een hond zijn energie en focus kan gebruiken. Vooral honden met een hoge energie, zoals werkhonden, kunnen snel verveeld raken als ze niet genoeg uitdaging krijgen. En wat gebeurt er dan? Juist, ze zoeken een andere manier om zichzelf bezig te houden – zoals kauwen op je schoenen.

Honden kunnen hun energie niet altijd kwijt door enkel te rennen of te spelen, dus zorgt kauwen voor een mentale workout. Het werkt bijna meditatief voor hen. Als je hond zich verveelt of niet voldoende uitdaging krijgt, grijpt hij snel naar iets om op te kauwen. Dus als je merkt dat jouw hond vaak spullen vernielt, kan dat een teken zijn dat hij meer mentale of fysieke stimulatie nodig heeft.

𝗣𝘂𝗽𝗽𝘆’𝘀 𝗲𝗻 𝘁𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻 𝘄𝗶𝘀𝘀𝗲𝗹𝗲𝗻

Voor puppy’s is kauwen bijna een noodzakelijk kwaad. Net zoals bij baby’s die door hun tandjesfase gaan, kunnen puppy’s ook last hebben van pijn of ongemak als hun tanden doorbreken. Kauwen helpt hen die pijn te verzachten.

Het is niet per se een destructieve daad, maar eerder een natuurlijke manier om de pijn te verlichten.

Het is belangrijk om je puppy tijdens deze periode voldoende kauwspeeltjes aan te bieden die speciaal ontworpen zijn om aan hun bijtbehoefte te voldoen. Dat kan helpen voorkomen dat ze op dingen gaan kauwen die ze niet zouden mogen aanraken, zoals meubels of schoenen.

𝗢𝗽𝗹𝗼𝘀𝘀𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗸𝗮𝘂𝘄𝗴𝗲𝗱𝗿𝗮𝗴

Maar hoe zorg je ervoor dat je hond op de juiste dingen kauwt? Een gouden regel is om hem alternatieven aan te bieden. Speeltjes, speciaal ontworpen kauwbotten en andere veilige kauwartikelen zijn cruciaal.

Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot iets waar hij veilig op kan kauwen, vooral als je even niet thuis bent.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de behoefte achter het kauwgedrag. Verveelt je hond zich? Dan kan het helpen om hem meer mentale stimulatie te bieden, zoals denkspelletjes, puzzelspeeltjes of simpele gehoorzaamheidstrainingen. Is het tandpijn? Dan kunnen koele bijtspeeltjes of zachte kauwbotten verlichting bieden.

Een ander belangrijk punt: corrigeer je hond niet als hij iets kapotbijt, zeker niet als het nog een jonge hond is. Straf heeft vaak een averechts effect en kan voor stress zorgen, wat het kauwgedrag zelfs kan verergeren. Leid je hond liever af naar een geschikt kauwspeeltje.

𝗖𝗼𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝗲

Kauwen is een natuurlijk gedrag bij honden dat zowel fysiek als mentaal bevredigend is. In plaats van het kauwen helemaal af te willen leren, is het verstandiger om je hond naar geschikte kauwobjecten te begeleiden. Zo blijft hij gelukkig, gezond en – nog belangrijker – je meubels en schoenen blijven intact.

Merk je dat het bijtgedrag toch te extreem wordt of moeilijk te controleren is? Aarzel dan niet om een gratis introductiebabbel met Annelies in te plannen, zodat jullie samen kunnen kijken hoe dit gedrag op een positieve manier omgebogen kan worden.

Knuffels en kwispels

Alexia – Stagiaire bij Honden in Nesten – en Nando

Meer leren over hondengedrag? Dat kan met de gratis audiocursus: https://hondeninnesten.be/gratis-audiocursus/

Ook interessant

Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

“𝐽𝑎ℎ, 𝑑𝑎𝑡 𝑏𝑒𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑔 ℎ𝑖𝑒𝑟 𝑑𝑎𝑛 𝑎𝑙𝑙𝑒𝑠 𝑒𝑛 𝑖𝑘 𝑚𝑎𝑔 𝑒𝑟 𝑛𝑖𝑘𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑧𝑒𝑔𝑔𝑒𝑛.” Het is een opmerking die ik wel vaker krijg van mensen die voor het eerst in contact komen met honden opvoeden vanuit connectie. En neen, dat is niet het geval. Meer nog, je hond goed begrenzen is een...

read more
Het geheim van aan sterke band: Praat met je hond!

Het geheim van aan sterke band: Praat met je hond!

Tegen je hond praten. De ene vindt het doodnormaal. De andere prettig gestoord. Maar allemaal zijn we het er wel over eens dat het geen zin heeft. Want je hond, die verstaat je niet. Toch? Wel ja en neen. Je hond spreekt inderdaad geen Nederlands. Maar toch kan het...

read more