Vijf vragen die je kan stellen om te ontdekken of je hond gelukkig is
25 juli 2023

Gisteren kreeg ik telefoon van een oudere dame. Ze heeft een jonge poedel van anderhalf jaar oud die ze graag verwend, maar toch vreest ze dat hij niet gelukkig is. Toen ik vroeg waarom ze dat denkt, kon ze me niet meteen een antwoord geven. Want ja, hoe zie je nu eigenlijk dat je hond gelukkig is?

Poedel Jos is nochtans enthousiast elke keer als hij zijn ‘vrouwtje’ ziet. Zo enthousiast zelfs dat hij haar soms bijna omver springt. Hij eet ook goed en gaat graag wandelen. Een normale hond dus. Tot ik wat door ga vragen. Want dat enthousiasme van Jos, dat is toch ook niet alles. Hij blaft veel, rent soms rond als een gek en als zijn verzorger hem wil aaien of knuffelen, dan loopt hij zelfs weg.

Voor de verzorger van Jos waren dat heel tegenstrijdige signalen. Langs de ene kant leek haar hond gelukkig, maar langs de andere leek het hem soms allemaal wat te veel te worden. Of ik haar kon zeggen of haar hond gelukkig was?

Zo lang ik daar niet geweest ben, kan ik natuurlijk weinig met 100 procent zekerheid zeggen. Maar toch heb ik haar meteen zes vragen gesteld.

1. Eet je hond goed?

Een gelukkige hond is een hond die regelmatig en voldoende eet. Als een hond niet goed in zijn vel zit, dan is eten één van de eerste dingen die hij kan laten.

Sommige honden slokken hun eten naar binnen, andere laten het een uurtje staan of wachten tot jij thuis komt om aan het knabbelen te slaan. Allemaal prima. Zelfs eens een dagje minder eetlust kan geen kwaad, zeker als het warm is.

Maar als je hond zijn eten vaker laat staan, of met hele lange tanden pas ’s avonds laat richting de eetkom trekt, check je best even of alles ok is.

2. Rust je hond genoeg?

Een rustige hond is een ontspannen hond en een ontspannen hond is een gelukkige hond. Waar mensen gemiddeld genoeg hebben aan 8 uur slaap, hebben honden zeker 16 uur per dag nood aan rust. Voor puppy’s jonger dan een jaar loopt dat zelfs op tot 18 à 20 uur.

Veel mensen schrikken van dat getal en beseffen na wat rekenen dat hun hond daar helemaal niet aan toekomt. Poedel Jos bijvoorbeeld, bleek amper aan 7 uur slaap per dag te komen.

Stel je voor dat jij maar 2 of 3 uur per dag zou slapen, wellicht ben je dan ook niet het zonnestraaltje in huis. Voldoende rust is héél belangrijk voor mens én hond.

3. Kwispelt je hond breed?

Een hond die kwispelt is blij, toch? Niet per se. Honden kunnen ons heel veel vertellen met hun lichaamstaal. In het bijzonder met hun staart. Een kwispelende hond kan zeker een gelukkige hond zijn. Op voorwaarde dat het een brede kwispel is.

Een watte? Een brede kwispel. Die is gemakkelijk te herkennen omdat de staart van je hond echt heel breed van de ene kant naar de andere zwiept. Het puntje van zijn staart raakt iedere keer zijn kont en die kont wiebelt vaak zelfs vrolijk mee.

Kwispelt je hond wel, maar doet hij dat met zijn staart laag bij de grond of net heel hoog en stijf in de lucht? Dan bestaat er een kans dat hij zich gestrestst of angstig voelt.

4. Zoekt je hond contact met jou?

Een gelukkige hond zal over het algemeen af en toe zelf contact maken met zijn verzorgers. Als je zit te werken aan je computer, krijg je plots een kop op schoot. Of als je in de zetel zit, zwiept daar plots een poot omdat je hond achter zijn oren gekrabd wil worden.

Doet je hond dit zelden? Moet jij steeds het eerste contact maken of loopt je hond zelfs meestal weg als je hem wil benaderen? Dan zou het kunnen dat hij niet goed in zijn vel zit.

5. Zijn stressignalen bij je hond zeldzaam?

Een gelukkige hond is een hond die niet te veel stress heeft. Stress is niet te vermijden in het leven. Iedereen heeft af en toe eens stress, ook onze honden. Zelfs als ze gelukkig zijn. Pas als we echt vaak of op regelmatige basis stress hebben, ontstaat er een probleem. Want stress is niet alleen heel slecht voor ons mentaal welzijn, uiteindelijk heeft het ook zijn weerslag op je lijf. Voor onze honden is dat niet anders.

Zien of je hond stress heeft en weten wanneer het te veel is, is geen exacte wetenschap. Enkele makkelijk te spotten stressignalen zijn vaak en veel hijgen, likken aan de neus, geeuwen en onrustig rond lopen zonder echt een doel te hebben.

Die signalen moet je natuurlijk in hun context zien. Als het buiten 30 graden is, is het niet verwonderlijk dat je dier hijgt. En als je hem om 5.00 uur ’s ochtends uit zijn mand haalt, zal hij wellicht gapen. Dat duid nog niet meteen op stress.

Merk je deze signalen meerdere keren per week op bij je hond, zonder directe aanleiding? Dan zou het kunnen dat hij niet helemaal op zijn gemak is.

Heb je deze vijf vragen overtuigend met ja kunnen beantwoorden? Proficiat! Je hond is gelukkig en een echte gelukzak dat hij zijn gouden mandje bij jou gevonden heeft.

Heb je twee of meer keer neen moeten antwoorden? Geen paniek. Kijk of je zelf ergens kan bijsturen. Wil je even overleggen met een professional? Boek dan een gratis telefonische introductiebabbel van 30 minuten op www.hondeninnesten.be/afspraak-maken

Meer blogs lezen? Check dan www.hondeninnesten.be/blog.

Pootje!

Annelies en Kibo

Ook interessant

Muilkorven: Een noodzakelijk kwaad of dierenmishandeling?

Muilkorven: Een noodzakelijk kwaad of dierenmishandeling?

Het gebruik van een muilkorf bij honden is een onderwerp dat vaak voor discussie zorgt. Is het een noodzakelijk hulpmiddel, een magische manier om je hond te doen meewerken of juist een vorm van dierenmishandeling? De manier waarop muilkorven meestal gebruikt worden,...

read more
Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Heb je een reu is huis die onrustig is, weinig slaapt, rijdt op kussens of zelfs hapt? Hop zijn ballen eraf en je probleem is opgelost. Of dat werd vroeger toch gedacht. Maar waarom heb ik als therapeut dan zo veel gecastreerde mannetjeshonden in begeleiding? Wel,...

read more
𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

We weten allemaal dat er een bijzondere band tussen mensen en honden kan ontstaan. Maar in hoeverre zijn honden zich eigenlijk bewust van onze emoties?Kunnen ze echt aanvoelen wanneer we verdrietig zijn? En zo ja, hoe doen ze dat dan? En komen ze ons dan ook echt...

read more