Vijf dingen waaraan je kan zien dat je hond je vertrouwt
7 juli 2024

Vertrouwen is de basis van elke goede relatie, ook van die tussen mensen en honden. Zonder vertrouwen kan je geen goede band opbouwen met je beste vriend en is het onmogelijk om een gelukkige hond in huis te hebben. Maar hoe kan je zien of je hond jou effectief vertrouwt?

Vaak wordt gehoorzaamheid gezien als maatstaf van vertrouwen. Maar een hond die doet wat je zegt, vertrouwt je daarom nog niet per se. Gehoorzaamheid kan ook voortkomen uit angst voor straf. Dan doet je hond wat jij zegt omdat hij bang is dat je anders boos wordt of hem zal straffen. Dan is er wel gehoorzaamheid, maar geen vertrouwen.

Beter voor het welzijn van je hond én dat van jezelf is het als je hond naar jou luistert omdat hij vertrouwen heeft in je oordeel. Dan vertrouwt je hond er dus op dat jij niets zal doen dat nadelig is voor hem.

Je hond spreekt geen Nederlands, maar hij heeft toch een paar duidelijke signalen als hij écht op zijn gemak is bij jou.

Je hond komt uit zichzelf naar je toe en zoekt interactie

De meeste mensen zijn verzot op het aaien en knuffelen van hun hond. En de meeste honden vinden dat gelukkig helemaal niet erg.  Vaak zijn het de mensen die het initiatief nemen voor die interactie. Zij gaan naar hun hond toe en geven hem een aai, of ze roepen hem bij zich. Komt je hond soms helemaal uit zichzelf naast je liggen? Of komt hij zelfs actief vragen om een aai of een knuffel? Dan mag je dat zeker zien als een signaal dat hij vertrouwen in je heeft!

Je hond vindt rust bij jou

Een hond die de hele dag op je hielen loopt, alles gezien moet hebben en zelden eens rustig ligt te slapen, is vaak een hond die de boel niet zo vertrouwt. Hij moet en zal alles in de gaten houden en is alert op elke beweging die je maakt. Zodra je beweegt, komt hij achter je aan, tot in het toilet toe.

Blijft jouw hond rustig verder snurken in zijn mand als jij opstaat om even naar de keuken te lopen? Komt hij rustig onder je bureau liggen als je aan het werken bent en springt hij niet op als je even de kamer uit gaat? Dan heeft je hond alle vertrouwen in jou en in wat er gaat gebeuren.

Je hond valt niet uit naar mensen of andere honden

Een hond die vertrouwen heeft in jou, heeft ook vertrouwen in je oordeel. Honden die uitvallen, doen dat vaak vanuit angst of onzekerheid. Ze voelen zich niet veilig en proberen dan maar zelf de situatie onder controle te krijgen door te blaffen, grommen of happen. Een hond met vertrouwen in zijn verzorger kan die angst ook hebben, maar kan er beter mee omgaan. Die gelooft zijn verzorger als hij of zij zegt dat er geen gevaar is in die situatie.

Je hond is een leuner

Slaat je hond aan het leunen op wandeling, in de hondenweide, als er bezoekers over de vloer komen of op andere plekken waar er veel geluiden en beweging zijn? Dan vraagt hij wellicht om steun. Steun is een basisbehoefte van elke hond. Als hij iets spannend of moeilijk vind, dan gaat hij de persoon opzoeken die hij het meeste vertrouwt. En als jullie connectie goed zit, dan ben jij dat als zijn verzorger.

Vergelijk het met peuters die als ze wat verlegen zijn, of iets spannend vinden, zich snel in de armen van mama of papa storten. Liefst met hun gezichtje dicht tegen zijn ouders aan. Je hond doet hetzelfde als hij zich wat verloren voelt, iets een beetje spannend vindt of hij zichzelf wat probeert te kalmeren.

Je hond vraagt je om hulp

Om hulp vragen, het is iets waar veel mensen mee worstelen. En als we het dan toch doen, dan het liefste bij goede vrienden of familie. Bij mensen die we echt vertrouwen. Bij honden is dat niet anders. Als zijn balletje onder de zetel rolt of er ligt een snoepje op een lastig te bereiken plaats, dan is de kans groot dat hij om hulp komt vragen van iemand waar hij vertrouwen in heeft.

Hetzelfde geldt voor lastige situaties. Komt je hond zich achter jouw verstoppen in de hondenweide? Wil hij opgepakt worden tijdens een wandeling? Kijkt hij je smekend aan als het aan het donderen is buiten? Dan hoopt je beste vriend op jouw hulp. Die hulp vragen honden gewoonlijk enkel aan mensen waarvan ze die verwachten te krijgen en waar ze dus vertrouwen in hebben.

Hoe krijg je vertrouwen?

Het vertrouwen van je hond winnen is geen gemakkelijke taak. Het vraagt in de eerste plaats tijd en geduld, maar daarnaast vraagt het ook om een inspanning van jou. Vertrouwen komt niet vanzelf.

Je hond zal je pas vertrouwen als hij ervan overtuigd is dat jij hem niet in onveilige situaties zal brengen. Natuurlijk heb jij het beste met je hond voor en zou jij nooit iets doen om hem in gevaar te brengen. Maar eigenlijk gaat het daar niet over. De vraag is niet ‘Is je hond veilig?’ De vraag is ‘Voelt je hond zich veilig?’.

Vertrouwen komt er dus alleen als jij ervoor kan zorgen dat je hond zich veilig voelt. Jamaar, dat kan toch niet altijd? Soms moet het toch gewoon. Een hond met een gebroken poot moet naar de dierenarts, hoe bang hij ook is. En dat klopt, soms moet jij je hond in een voor hem onveilige situatie brengen voor zijn eigen welzijn. Je hond snapt dat jammer genoeg niet.

De trust account

Beschadigd zo een situatie dan de band met je hond? Niet per se. Dr. Susan Friedman maakt dar een hele mooie vergelijking. Zij spreekt over een ‘trust account’. Een soort rekening van vertrouwen. Elke keer als jij iets doet dat je hond vertrouwen geeft, komt er geld op je rekening. Elke keer als jij iets doet dat hem bang of onzeker maakt, gaat er geld vanaf. Het doel is om nooit in het rood te staan met je rekening.

Die ene keer bij de dierenarts zal de relatie met je hond dus niet beschadigen, op voorwaarde dat je hem in situaties waar het wel kan, steeds een veilig gevoel heeft. Dan heb je dus krediet opgebouwd en kan jullie relatie wel tegen een duwtje. Eens de rekening in het rood staat, is het heel moeilijk om daaruit te komen.

Pas als je hond je vertrouwt, kan er een sterke band ontstaan tussen jullie. Vanuit dat vertrouwen en die band kan er ook gehoorzaamheid groeien. Dan doet je hond dus wat jij vraagt, niet omdat hij bang is dat hij gestraft zal worden, maar wel omdat hij gelooft dat je het beste met hem voor hebt. En dat is wat mij betreft een veel leukere manier om met honden om te gaan. Zowel voor hen als voor ons.

Pootje!

Annelies en Kibo

Zelf werken aan het vertrouwen van je hond? Je kan steeds een gratis telefonische introductiebabbel boeken. Ik kijk met veel liefde waar ik kan helpen.

Meer leren over hondengedrag? Dat kan met de gratis audiocursus: https://hondeninnesten.be/gratis-audiocursus/

Ook interessant

Waarom honden kauwen

Waarom honden kauwen

Honden en kauwen. Het lijkt wel een onafscheidelijk duo. Je kent het vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en je favoriete schoenen zijn tot op de draad verslonden. Of de poot van je stoel ziet er ineens een stuk minder stevig uit. Frustrerend, niet? Maar...

read more
Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

“𝐽𝑎ℎ, 𝑑𝑎𝑡 𝑏𝑒𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑔 ℎ𝑖𝑒𝑟 𝑑𝑎𝑛 𝑎𝑙𝑙𝑒𝑠 𝑒𝑛 𝑖𝑘 𝑚𝑎𝑔 𝑒𝑟 𝑛𝑖𝑘𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑧𝑒𝑔𝑔𝑒𝑛.” Het is een opmerking die ik wel vaker krijg van mensen die voor het eerst in contact komen met honden opvoeden vanuit connectie. En neen, dat is niet het geval. Meer nog, je hond goed begrenzen is een...

read more