Veelgestelde vragen

Een hondengedragstherapeut om hulp vragen, dat doe je niet elke dag. Wat houdt dat eigenlijk in? En hoe gaat het praktisch in zijn werk? Hieronder vind je de antwoorden op enkele meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om contact op te nemen via info@hondeninnesten.be of boek meteen een gratis introductiebabbel.

Wat doet een gedragstherapeut voor honden?

De manier van werken en visie verschilt van therapeut tot therapeut. Ik werk met persoonlijke coaching op maat. Dat wil zeggen dat ik jou als verzorger advies ga geven over hoe je met je hond kan omgaan. Ik doe mijn stinkende best om elke deelnemer zo goed mogelijk te helpen, maar het uiteindelijke werk ligt bij de verzorger van de hond. Bij jou dus. Jij kent je hond immers het allerbeste en jij gaat een band met hem of haar opbouwen. Soms grap ik wel eens dat ik geen honden train maar wel mensen.

Wat is jouw visie?

Ik vertrek steeds vanuit het welzijn van de hond en van de verzorger. Mijn manier van werken heeft zijn wortels in de Connectiemethode van Geert De Bolster. Ik werk dus niet met pijn of straf. Ik kom samen met jou tot oplossingen gebaseerd op begrip voor en connectie met je hond.

Heb je daarvoor gestudeerd?

Zeker! Best veel zelfs. Naast een opleiding tot hondengedragstherapeut heb ik een diploma hondentrainer en voedingsspecialst voor honden op zak. Verder volgde ik cursussen voor speuren met honden, hondenmassage en jezelf spiegelen aan je hond. Ik specialiseerde me in het buitenland in kind en hond, verlatingsangst en trauma’s bij honden.

Is een gedragstherapeut hetzelfde als een hondentrainer?

Neen, hondentrainers focussen op gehoorzaamheid. Zitten, liggen, pootje geven, zijn zaken die zelden aan bod komen in een traject van Honden in Nesten. In plaats daarvan gaan we aan de slag met het gedrag van je hond. Waarom doet hij wat hij doet? Hoe kunnen we zijn gedrag bijsturen zodat jij en je hond gelukkig kunnen samenleven? Dat is waar we op focussen.

Hoe ga je tewerk?

Ik werk steeds in trajecten. Je krijgt dus niet alleen een diagnose en een paar tips. We gaan er ook echt samen mee aan de slag. Na een introductiebabbel kom ik langs bij je thuis voor een observatieconsult. Dat duurt twee uur en bestaat uit kijken naar je hond en vragen stellen aan jou. Na zo een observatieconsult kan ik je vertellen waarom je hond doet wat hij of zij doet. Afhankelijk van het resultaat van een observatieconsult starten we met een korter of langer traject. Trajecten duren tussen de drie weken en zes maanden.

Waarom werk je alleen in trajecten?

Een blijvende verandering verkrijgen in het gedrag van je hond vraagt tijd, geduld en kennis. Het is niet iets dat je snel even doet in een uurtje. We gaan samen aan de slag, stap voor stap. Tot het weer goed zit tussen jou en je beste vriend.

Kom je altijd aan huis?

In West-Vlaanderen wel. Ik vind het belangrijk om te zien welke problemen jij elke dag ervaart met je hond en dat kan het gemakkelijkste in zijn natuurlijke omgeving. In de lange trajecten gaan we ook geregeld videobellen en praten via Whatsapp.

Ik woon niet in West-Vlaanderen, kan je mij ook helpen?

Zeker, sinds oktober 2023 heb ik ook een online aanbod. Daar vraag ik dan om video’s van je hond door te sturen en werk ik met coaching in kleine groepjes. Zo kan ik jou vanop afstand helpen en toch het gedrag van je hond persoonlijk bestuderen.

Hoe lang duurt een consult?

Een observatieconsult duurt twee uur. De daaropvolgende coachingsessies een uur en digitale consulten 45 minuten.

Kan iedereen zo een traject starten?

Neen. Ik kan maar een paar mensen per maand aannemen in één-op-één begeleidingen. Daarom start ik enkel langere trajecten met mensen die er helemaal voor willen gaan en die echt geholpen willen worden om hun hond beter te begrijpen. En die daar ook het werk voor willen doen.

Wat kost dat?

Elk traject is persoonlijk en afgestemd op de noden van je hond. De kostprijs is daarvan afhankelijk. Wil je een exacte prijs weten, boek dan even een introductiebabbel.

Wat als er iets gebeurt tussen de consulten door?

Ondersteuning via Whatsapp tussen de consulten door zit inbegrepen in elk traject. Wie een vraag of video doorstuurt kan gewoonlijk binnen de 48 uur een reactie verwachten.

Mijn hond gedraagt zich anders als er bezoek is, kan je dan wel helpen?

Ja hoor. Voor honden die het moeilijk hebben met bezoek of er heel opgewonden van worden, vraag ik steeds enkele video’s van jullie dagelijkse leven. Zo kan ik zien hoe je hond is als ik er niet ben.

Mijn hond bijt mensen, kom je dan ook?

Zeker. Ik vraag alleen om mijn veiligheid te garanderen en te zorgen dat de hond mij (of iemand anders) niet kan bijten tijdens mijn bezoek.

Zijn al mijn problemen opgelost na een consult?

Therapie is (net zoals bij mensen) geen exacte wetenschap. De ene hond doet er langer over om zich aan te passen dan de andere. We werken steeds op het tempo van de hond en van zijn verzorgers.