Van Zwerfhond tot Huishond
Wil jij weer ontspannen samenleven met je hond?
Honden en mensen leven steeds dichter bij elkaar. Meestal gaat dat goed. Maar soms is dat niet het geval. Jij haalde met de beste bedoelingen een hond in huis, deed al het mogelijke om hem of haar een goed leven te geven. Maar toch loop je tegen problemen aan. Lelijk doen naar andere honden, trekken op wandeling, happen naar bezoek, bang zijn voor heel gewone dingen,… Je hond gedraagt zich niet zoals jij dat zou willen en dat heeft een serieuze impact op jouw leven en jouw welzijn. Jij, je gezin en je sociaal leven lijden onder het gedrag van je hond. Dat moet en kan anders.
“Meer dan 20 procent van onze honden kampt met één of meerdere gedragsproblemen”
Is jouw hond gelukkig?
Het gedragsprobleem van je hond vormt niet alleen een probleem voor jou en je gezin. Een hond die zich niet rustig en ontspannen gedraagt, lijdt zelf ook onder de situatie. Want eigenlijk probeert hij jou met zijn gedrag iets te vertellen. Alleen spreekt je hond geen Nederlands en spreek jij geen hondentaal. Het gevolg? Miscommunicatie, frustraties, discussies binnen je gezin of vriendenkring en uiteindelijk een ongelukkige hond en een ongelukkige verzorger.
Ik maakte hetzelfde mee
In 2017 bevond ik mij in dezelfde situatie. Kibo en ik waren net uit de hondenschool getrapt omdat ze had gegromd naar een trainer en trok aan de lijn als een gek. Ik had er een nachtje ziekenhuis opzitten omdat ze mij stevig gebeten had en ik wist het gewoon even niet meer. De dierenarts adviseerde zonder omwegen om haar te laten inslapen. De drie trainers en therapeuten die ik om advies vroeg, gaven mij de schuld. Ik was niet streng of hard genoeg. Maar al dat roepen, trekken en sleuren, voelde helemaal niet goed. Daarom ging ik zelf studeren en ontdekte ik gelukkig een veel betere manier om om te gaan met gedragsproblemen bij honden. Kibo is nu bijna zeven en we zijn nog steeds de beste vrienden.
Eigenlijk wil je gewoon dat
- Je hond luistert als je iets van hem vraagt
- Je weet wat je moet doen als je hond iets doet dat je niet wil
- De discussies over hoe je de hond nu het beste opvoed eindelijk stoppen
- Je leuke dingen kan doen samen met je hond zonder al dat gedoe
- Je niet meer constant in de stress hoeft te zitten over je hond
- Je begrijpt waarom je hond zich zo gedraagt
Maar je hond:
- Trekt aan de lijn
- Lijkt constant nerveus
- Bijt of gromt naar mensen
- Is agressief naar anderen honden
- Is heel angstig
- Vernielt je huis
- Plast alles onder en doet zijn gevoeg overal
- Kan geen kwartier alleen zijn
Na een tijdje vraag je je af of het probleem bij jou ligt. Ben je niet streng genoeg? Niet consequent genoeg? Want bij al die andere hondeneigenaren lukt dat precies vanzelf? Waarom bij jou dan niet? Je was nochtans goed voorbereid en hebt misschien al eerder honden gehad waar het wel goed mee ging. Maar met deze hond weet je je echt even geen raad meer. Wat je ook probeert, hij luistert gewoon niet. Meer nog, hoe meer je probeert, hem af te leiden met snoepjes of hem te straffen voor zijn gedrag, hoe erger het lijkt te worden.
Nochtans deed je al vanalles om het probleem op te lossen. Je volgde adviezen op van vrienden, kennissen, de dierenarts, trainers,… Je ging trouw naar de hondenschool. Je kocht al verschillende harnassen, halsbanden en andere hulpmiddelen. Je probeert je hond te straffen als hij iets fout doet en te belonen als hij iets goed doet. Maar om de ene of andere reden lijken al die dingen op jouw hond geen effect te hebben.
Waar loopt het fout?
Traditionele hondentraining gaat er nog steeds van uit dat jij boven je hond moet staan. Dat je de baas moet zijn en dat jouw hond je onvoorwaardelijk moet gehoorzamen. Dat wil zeggen dat je hem dingen als trekken aan de leiband, plassen in huis, grommen, happen,… meteen moet afleren. Het liefst door streng en consequent te zijn. Het houdt ook in dat je hond niet ‘boven’ jou mag staan. Hij mag dus bijvoorbeeld niet in de zetel en al zeker niet in bed.
Die opvattingen zijn gebaseerd op onderzoeken uit de jaren ‘60 bij wolven en ondertussen helemaal achterhaald. Deze methode pakt de symptomen aan van het probleem, maar niet de oorzaak. Een hond die bijt omdat hij bang is bijvoorbeeld, die kan je daarvoor straffen. Dan werk je aan het symptoom, het bijten. Maar daar los je het probleem van de hond (en dus jouw probleem) niet mee op.
Een hond met een gedragsprobleem probeert jou met zijn gedrag iets te vertellen. Niet luisteren en het gedrag proberen af te leren, maakt de situatie alleen maar erger.
Je kan zo een probleem dus niet oplossen met straffen of belonen.
Wat werkt dan wel?
- De taal van je hond leren begrijpen
- Achterhalen waarom je hond doet wat hij doet
- Een sterke band opbouwen met je hond
- Mild zijn voor je dier en voor jezelf
- Je hond laten gehoorzamen vanuit vertrouwen in plaats vanuit angst
- Een sterke leider vol zelfvertrouwen zijn voor je hond
- Streven naar geluk voor jezelf én je hond
Maar hoe dan?
Het van Zwerfhond tot Huishond traject heb ik speciaal gemaakt voor mensen die het gedragsprobleem van hun hond voor eens en voor altijd willen oplossen. Niet met een snelle tip, een slim trucje of snel snel even een bezoekje. Wel met kennis over hondentaal, inzicht in de oorzaak van het gedragsprobleem en een oplossing waardoor je hond voor de rest van zijn leven ontspannen en gelukkig kan zijn.
Stel nu eens dat je:
- Vol zelfvertrouwen met je hond kan omgaan
- Steeds weet wat te zeggen in de zoveelste discussie over het opvoeden van je hond
- Een oprechte connectie en vriendschap kan hebben met je hond
- Je niet meer machteloos hoeft te voelen
- Exact weet wat te doen als je hond iets fout doet
- Je hond gelukkig kan maken en hij of zij hetzelfde voor jou kan doen
- Je hond kan leren leiden en begrenzen op een hondvriendelijke manier
het Zwerfhond tot Huishond traject
In het van Zwerfhond tot Huishond traject is dat exact wat je gaat leren. Je wordt een expert in je eigen hond. Je leert waarom je hond uitvalt naar andere honden, springt naar je bezoek of gromt en hapt en al die andere dingen die je eigenlijk niet leuk vindt. Omdat je heel goed gaat worden in hondentaal, zal je dat gedrag niet alleen zien aankomen, je zal het ook kunnen voorkomen. Jij gaat ervoor zorgen dat iedereen zich weer veilig kan voelen in je huis. Je gaat zelfvertrouwen opbouwen omdat je exact weet hoe je je hond kan helpen en hoe je hem kan laten luisteren. Je bouwt aan een gelukkig leven voor je hond en voor jezelf.
Van Zwerfhond tot Huishond, dat is
- Eén observatieconsult bij jou thuis (2 uur) – Tijdens onze babbel bestudeer ik het gedrag van je hond. Geen zorgen, je wordt niet beoordeeld. Op het einde van het observatieconsult vormen we een duidelijk plan. Wat zijn de problemen en hoe gaan we die aanpakken?
- Acht één op één coachingsessies bij jou thuis (1 uur) – Met een voor jou en je hond op maat gemaakt trainingsprogramma gaan we nu om de twee weken aan de slag. Je leert verschillende technieken om met je hond om te gaan en gaat er meteen onder begeleiding in praktijk mee aan de slag.
- Vijf digitale contactmomenten (45 min) – Zit je tussendoor met vragen? Dan zijn deze zoomsessies hét moment om die te stellen. Niet technisch aangelegd? Geen probleem, gezellig bellen kan ook.
- Je persoonlijke Honden in Nesten map met daarin de basisbeginselen op papier en ruimte voor jou en je gezin om je eigen aantekeningen te maken. Super handig om terug te kijken als je even kwijt bent wat er tijdens onze coachingsessies gezegd werd.
- Een directe hulplijn naar een professional en dat zes maanden lang. Loop je tussen de contactmomenten ergens tegenaan? Dan kan je altijd ondersteuning krijgen via whatsapp of sms. Op weekdagen en in het weekend krijg je via die kanalen binnen de 48 uur een antwoord.
- Duurtijd: gemiddeld zes maanden, op het tempo van jouw hond.
Wat ga je leren?
Elke hond is uniek, dus elk traject is dat ook. Naast alle kennis speciaal voor jou, ga je sowieso deze dingen leren:
- Module 1: Stand van zaken – We nemen even tijd om stil te staan bij wat al is en maken een plan van aanpak voor de toekomst
- Module 2: Een beetje theorie – Alle basiskennis die je nodig hebt om een vliegende start te maken met het traject.
- Module 3: Basisbehoeften – De vijf dingen die je hond écht nodig heeft en hoe jij hem die kan geven
- Module 4: Hondentaal – Net zoals je Frans of Engels kan leren, kan je hondentaal leren spreken. Hier leer je alles over lichaamstaal, soorten blaffen en kwispels en de waarschuwingssignalen van je hond
- Module 5: Hondengedrag – Welke soorten gedrag kan je hond je allemaal tonen? Hoe herken je stress, angst of agressie bij je hond en hoe ga je ermee om?
- Module 6: Risicosituaties – Wanneer loop je risico op een bijtincident? Hoe kan je dat voorkomen?
- Module 7: Spelen met je hond – Spelen is aangeleerd gedrag voor een hond. Hoe kan je samen leuk en ontspannen spelen?
- Module 8: Bezoek ontvangen – Voor veel honden een lastige situatie. In vijf stappen leer je hoe je dat vlot kan laten verlopen.
- Module 9: Wandelen – Een wandeling moet leuk zijn voor mens en hond, maar hoe doe je dat?
- Module 10: Leren – Je hond op een goede manier iets aanleren. Op zijn eigen tempo, met duurzame resultaten.
Dit traject is niets voor jou als:
- Je je hond beschouwt als vervangbaar en als ‘maar een dier’
- Je ervan overtuigd bent dat een goede opvoeding gepaard gaat met pijn en straf
- Je geen zin hebt om zelf met je hond te werken en ervan uitgaat dat ik alles je voor je ga oplossen
- Je niet minstens een uur per week kan vrijmaken om met je hond bezig te zijn
- Je vindt dat angst de beste manier is om je hond iets te leren
- Je absoluut aan de slag wil met schokhalsbanden of kettingen met pinnen erop
Ik kan je wel helpen als:
- Je je hond als een lid van het gezin beschouwt en hem zo ook wil behandelen.
- Je klaar bent om je open te stellen voor het advies van iemand anders en dat toe te passen
- Je beseft dat permanente verandering tijd en moeite kost, maar het resultaat het meer dan waard zal zijn.
- Je het helemaal niet leuk vindt om je hond bang te maken
- Je een goede band wilt met je hond
- Je minstens een uur per week tijd kan maken om te leren over je hond
!
Zeker een aanrader, Annelies reikt je zeer goede tips aan om je hond(en) beter te leren begrijpen. Kortom het levert een betere band op met je trouwe viervoeter(s). We hebben onlangs een prachtige hond uit een asiel geadopteerd maar hij was heel onzeker en schrok van veel onbekende dingen die op hem afkwamen. De tips die we meekregen geven ons een beter inzicht hoe onze maat hiermee omgaat. Belangrijkste tips: veel geduld, heel veel geduld, nog meer geduld en geef de hond tijd en ruimte om zelf op eigen tempo de schrik te overwinnen.
Frank en Stilvi
Zowel binnen als buiten was onze Schotse collie Zino onze grote lieveling, tot een stom bijtincident die droom aan diggelen sloeg. Onze eerste reactie was ‘die hond moet weg’, maar dat konden we toch niet over ons hart krijgen. Maar wat dan wel? We vonden hulp bij Honden in Nesten. Annelies leerde ons onze hond beter te begrijpen. We leerden de signalen te ontdekken die Zino uitstuurt als het hem te veel wordt, en we leerden ook dat we hem best nog kunnen knuffelen als hij het zelf komt vragen. Ja, het vroeg zeker een aanpassing van ons, maar we zijn heel tevreden nu een gelukkiger hond in huis te hebben, waar we veel plezier aan beleven.
Jos, Hilde en Zino
Ik had meteen tijdens het verkennend gesprek aan de telefoon al het gevoel: hier moet ik zijn. Annelies komt je niet even vertellen hoe je het moet doen. Ze neemt echt de tijd om naar je te luisteren, om je te bemoedigen in wat je al goed doet en om je te helpen uit te zoeken hoe je je hond kunt begeleiden op een manier die bij jou en bij hem past. Ze leert je
niet hoe je de baas kunt zijn over je hond zodat hij altijd naar je luistert, maar ze leert je hoe je met je hond in verbinding kunt gaan, en van daaruit wordt alles vanzelf makkelijker. We zijn nu een paar weken verder en Ayla is, mede dankzij de tips van Annelies, een rustige en aangename hond aan het worden. Heerlijk om te zien.
Tamara en Ayla
Annelies is echt onze redding geweest. We hadden een hondje uit Roemenië geadopteerd omdat we iets goed wilden doen. Maar Rambo stopte niet met blaffen, wilde niet naar buiten en het ergste van al, hij heeft mijn man en mijn zoon meerdere keren gebeten. Ik stond al bij de dierenarts om hem te laten inslapen, maar kon het niet over mijn hart krijgen. Na veel wenen en ruzie maken hebben we Zwerfhond tot Huishond van Annelies gestart. Wat een opluchting. De verandering ging eerst traag, maar zes maand later kon iedereen van onze hond genieten. Ze heeft niet alleen Rambo geholpen, ze heeft ook een beetje ons gezin gered. Je bent een topper Annelies!
Emma, Dirk en Rambo
Even iets...
In 2017 kwam Kibo heel toevallig mijn leven binnen. Toen ze amper een week oud was, werd ze gevonden in een vuilnisbak in Azerbeidjaan. Een lokaal asiel beschouwde haar als ‘lekker eten voor de grotere honden’, dus kwam ze bij mij terecht. Bedoeling was dat ze niet lang zou blijven. Want eigenlijk ging het op dat moment niet goed met mij. Ik was werkloos, had het financieel heel moeilijk en leunde gevaarlijk dicht tegen een depressie aan. Gewone dagelijkse dingen als opstaan, douchen of het huishouden doen, waren immense opgaven. Ik had geen zicht op beterschap en sleurde mezelf maar wat verder door het leven.
Kibo bracht daar verandering in. Opeens had ik een doel in het leven. Dat uitgehongerde kleine bolletje van amper een kilo, vol vlooien en angsten in leven houden en gelukkig maken. Ik kwam meer buiten, maakte nieuwe vrienden, vond werk en klom uit een heel diep dal. Ik heb dus niet alleen Kibo gered, zij heeft ook mij gered.
Dus toen ze na een maand of acht begon te bijten, grommen en uitvallen, was ik niet bepaald van plan om haar in de steek te laten. Van dierenartsen kreeg ik te horen dat ze een hopeloos geval was. Ze zou nooit kunnen aarden in ons land en werd beter ingeslapen. Trainers wisten mij dan weer te vertellen dat ik veel te soft was. Ik moest strenger zijn. Met een bos sleutels gooien als ze stout was, haar kort houden op wandeling,…
En dat probeerde ik wel. Maar het voelde niet alleen verkeerd, het werkte ook niet. Toch zeker niet op de lange termijn. Kibo werd met de dag banger. Tot we zelfs ons huis niet meer uitkwamen. Ik voelde me verplicht om haar te helpen en sloeg dus zelf aan het studeren. Tijdens een opleiding van Geert De Bolster gingen mijn ogen open. Het kan wél anders! Van daaruit heb ik me gespecialiseerd in honden met gedragsproblemen. Ik volgde opleidingen in België, Duitsland, de VS en Nederland en school me nog elke maand bij.
Met Kibo bouwde ik een sterkere band op dan ik ooit met een mens zal hebben. Ze is al zeven jaar niet meer uit mijn leven weg te denken. We groeien nog elke dag samen. Zonder pijn, frustratie of twijfels. En dat gun ik jou ook zo hard. Daarom goot ik al mijn kennis in het van Zwerfhond tot Huishond traject. Om andere mensen te besparen wat Kibo en ik hebben meegemaakt door ze meteen de juiste hulp te geven. En die hulp wil ik jou en je hond graag geven.
Veelgestelde vragen
Wat kost dat?
Ik maak elk traject op maat. Voor ik een kostprijs kan noemen, weet ik dus graag meer over het exacte probleem van jou en je hond. Wil je meer info over de prijs? Boek dan even helemaal gratis en zonder verdere verplichtingen een telefonische introductiebabbel (30 min).
Waarom kan ik niet gewoon naar de hondenschool met mijn hond?
Ik weet al heel veel over honden, is dat nog wel iets voor mij?
Mijn partner heeft een heel andere visie op honden, kan ik het traject alleen volgen
Mijn hond is echt een apart geval, zal dat bij ons wel werken?
Gratis introductiebabbel
Je wil weten wat Honden in Nesten voor jou en je gezin kan betekenen? Je weet niet goed welk traject het beste bij jullie past? Je weet graag even van tevoren met wie je in zee gaat? Je wil graag meer weten over mijn manier van werken?
Boek dan een gratis introductiebabbel.
- Duur: 30 minuten
- Telefonisch
- Boek zelf via de agenda, wanneer het jou uitkomt
- Neem de tijd om jouw probleem uit de doeken te doen
- De kans om al je vragen te stellen over mijn manier van werken
- Je krijgt vrijblijvend een traject aangeraden dat het beste bij de uitdaging van jouw gezin past