Muilkorven: Een noodzakelijk kwaad of dierenmishandeling?
3 september 2024

Het gebruik van een muilkorf bij honden is een onderwerp dat vaak voor discussie zorgt. Is het een noodzakelijk hulpmiddel, een magische manier om je hond te doen meewerken of juist een vorm van dierenmishandeling?

De manier waarop muilkorven meestal gebruikt worden, zijn wat mij betreft weldegelijk een vorm van dierenmishandeling.

Een hond die hapt naar de dierenarts bijvoorbeeld en dan in die extreem stressvolle situatie voor het eerst in zijn leven een muilband over zijn snoet geschoven krijgt.

Natuurlijk snap ik dat dierenartsen dat doen. Je kan een hond niet helpen als hij je probeert op te eten. Maar er zijn manieren om te voorkomen dat jouw hond in zo een situatie terecht komt.

Slecht gebruik

Ander slecht gebruik van de muilkorf zie ik als het ingezet wordt zonder enige andere vorm van actie te ondernemen. Zo had ik onlangs iemand die belde voor hulp bij zijn beagle. Het hondje had al verschillende keren andere honden in de hondenweide aangevallen.

We planden een afspraak in, maar een dag voor die zou plaatsvinden belde de man af. Hij had zelf een geniale oplossing gevonden: een muilkorf. Nu probeerde de hond nog wel te bijten, maar hij kon niet meer. Probleem opgelost. Of ja…. ZIJN probleem was opgelost.

Of de dame die haar derde hond uit het buitenland had geadopteerd en die niet alleen kon laten met de andere twee omdat ze elkaar bleven aanvallen. Een traject? Had zij helemaal niet nodig gij! Een muilkorf voor de nieuwste aanwinst en het was gefikst. Mijn argumenten dat een hond voor de rest van zijn leven in een instrument houden waarin hij niet kan eten, drinken of zelfs hijgen, vielen in dovemansoren.

Een muilkorf mag dus nooit dienen om enkel je eigen probleem op te lossen terwijl je het probleem van je hond negeert.  

Anti muilkorf

Langs de andere kant zijn er ok best veel mensen die he-le-maal tegen een muilkorf zijn. Ze vinden het zielig en zouden hun hond nooit zo iets aandoen. Als ik het woord nog maar laat vallen bij sommige deelnemers van mijn trajecten kijken ze me aan alsof ik een derde arm uit mijn hoofd groei. Want welke weldenkende, welzijnsgerichte therapeut gebruikt nu muilkorven?

In theorie heb je zo een geweldige band met je hond dat je geen muilkorf nodig hebt. Omdat je hond nooit eens over zijn toeren is. Nooit eens in stress zit. Nooit eens bang is of pijn heeft. Maar in de praktijk is dat natuurlijk anders. Veel honden slepen al een rugzak vol angsten mee en zien bijten simpelweg als een manier om jou uit te leggen hoe bang ze wel niet zijn.

En zelfs als je een sociale, niet getraumatiseerde hond hebt waar je een sterke connectie mee hebt en er 100 procent wederzijds vertrouwen is, kan er nog altijd gebeten worden. Wat als je hond zijn poot breekt en jij moet hem in de auto tillen om bij de dierenarts te geraken? Wat als je hond aangevallen wordt op wandeling en jij moet hem compleet in paniek terug thuis krijgen?

Momenten dat een muilkorf handig kan zijn

Bezoeken aan de dierenarts: Als een hond erg angstig is bij een dierenartsbezoek, kan een muilkorf ervoor zorgen dat de dierenarts veilig kan werken.

Honden met een onbekende betrouwbaarheid: Bij honden waarvan het gedrag niet goed bekend is, kan een muilkorf als extra veiligheidsmaatregel dienen.

Tijdens het herstel van een operatie: Sommige honden kunnen na een operatie onvoorspelbaar reageren. Een muilkorf kan voorkomen dat ze aan hun hechtingen gaan likken.

In de praktijk kan een muilkorf dus een handig hulmiddel zijn om je eigen veiligheid, die van je hond en die van de mensen en dieren rond hem te waarborgen.

De goede manier

En als je dat hulpmiddel op een goede manier gebruikt, kan je hond daar ook alleen maar wel bij varen. Maar hoe gebruik je een muilkorf op een goede manier?

  1. De juiste muilkorf is er één die de mond van je hond niet dicht houdt. Hij kan hijgen, drinken en een snoepje krijgen. Het uiteinde duwt niet tegen het puntje van zijn neus (neuzen van honden zijn heel gevoelig) en komt onderaan niet tot tegen zijn ogen.
  • Je hond op de juiste manier laten wennen aan een muilkorf is extreem belangrijk. Je doet dat op het tempo van je hond. Je forceert dus niks, maar laat je hond besluiten dat hij klaar is om de muilkorf aan te doen. Er wordt dus niet getraind met straf of met snoepjes. Voor je hond een muilkorf opkrijgt in een voor hem moeilijke situatie, heb jij al 500 keer geoefend in fijne en ontspannen omstandigheden.
  • Een muilkorf op zich is nooit een oplossing. Het moet steeds gecombineerd worden met het aanpassen van de omstandigheden van de hond. Een goede gedragstherapeut kan je helpen om de juiste omstandigheden voor je hond te vinden.
  • Onthoud dat dit geen gemakkelijke oplossing is, het vraagt tijd en geduld. Een veelvoorkomend misverstand is dat een muilkorf een soort ‘quick fix’ is voor gedragsproblemen. Sommige baasjes denken dat ze door het gebruik van een muilkorf het probleem van bijvoorbeeld bijten simpelweg kunnen oplossen, zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit is echter een grote vergissing. Een muilkorf kan weliswaar voorkomen dat een hond bijt, maar het lost niet de angst of frustratie op die tot het bijten leidt.

Conclusie

Het gebruik van een muilkorf is een complex onderwerp. Het is belangrijk om te beseffen dat een muilkorf geen wondermiddel is en dat het alleen gebruikt moet worden als het echt nodig is. Door een muilkorf op de juiste manier te gebruiken, kan het een waardevol hulpmiddel zijn om de veiligheid van zowel de hond als zijn omgeving te waarborgen.

Zelf leren hoe je op een goede manier met een muilkorf kan werken? Check dan zeker de cursus Nooit meer een Bange Hond

Leren hoe je een goede band met je hond kan opbouwen? Dan is de gratis audiocursus iets voor jou.

Pootje!
Annelies en Kibo

Ook interessant

Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Heb je een reu is huis die onrustig is, weinig slaapt, rijdt op kussens of zelfs hapt? Hop zijn ballen eraf en je probleem is opgelost. Of dat werd vroeger toch gedacht. Maar waarom heb ik als therapeut dan zo veel gecastreerde mannetjeshonden in begeleiding? Wel,...

read more
𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

We weten allemaal dat er een bijzondere band tussen mensen en honden kan ontstaan. Maar in hoeverre zijn honden zich eigenlijk bewust van onze emoties?Kunnen ze echt aanvoelen wanneer we verdrietig zijn? En zo ja, hoe doen ze dat dan? En komen ze ons dan ook echt...

read more