Mijn hond heeft iemand gebeten, wat nu?  
6 november 2023

Honden bijten omdat ze vals zijn, een hond die bloed geproefd heeft zal altijd opnieuw bijten, alleen dominante honden bijten, als je hond gebeten heeft is inslapen de enige optie, …. Er doen heel wat mythes de ronde over hondenbeten. De waarheid zit ingewikkelder in elkaar. Ik kan ervan meespreken. De littekens van de beten van Kibo zijn nog altijd niet vervaagd. Haar zin om haar tanden in mij te zetten gelukkig wel.

Er is de laatste weken heel wat rond te doen. Honden die bijten. Uit officiële politiecijfers blijkt dat het aantal geregistreerde bijtincidenten toeneemt in België. Van 895 pv’s in 2012 naar iets meer dan 1.300 vorig jaar, een stijging van zo’n 50%. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.*

Volgens experts ligt het echte cijfer veel hoger. Schattingen lopen uiteen van 40.000 tot 100.000 slachtoffers per jaar. De meeste slachtoffers zijn kinderen en jongeren. Al houdt er eigenlijk niemand echt cijfers bij. We hebben dan ook geen idee welke hondenrassen het meeste bijten en nog veel minder in welke situaties honden bijten.

Waarom bijt een hond?

Nochtans is net die info heel belangrijk. Want waarom bijt een hond? Kibo heeft mij verschillende keren gebeten. Daarnaast probeerde ze ook haar tanden te zetten in een paar bezoekers en een trainer op de hondenschool. Gelukkig met minder succes. De eerste vraag die ik me stelde was: wat heb ik verkeerd gedaan? De tweede: hoe kan ik haar dat afleren? De hondentrainers waar ik naartoe ging, zeiden me dat haar zwaar straffen de enige optie was. Dat probeerde ik, maar hoe meer ik strafte, hoe harder ze ging bijten.

Verschillende dierenartsen raadden dan weer aan om haar te laten inslapen. Pas meer dan een jaar later besefte ik dat ik de verkeerde vraag had gesteld. Wat ik me echt moest afvragen was: waarom bijt mijn hond? Eens ik dat uitgevogeld had, ging het een stuk beter met Kibo en met mij.

Honden bijten nooit zonder reden of uit het niets. Ook al lijkt dat voor mensen soms wel zo. In zijn eigen hondentaal heeft je hond zonder twijfel al honderden keren laten weten dat een situatie voor hem te spannend of te moeilijk is. Dat begint met subtiele signalen: weg kijken, zijn hoofd omdraaien, geeuwen,… Gaat daarna over in minder subtiele signalen zoals grommen of hijgen. En pas als al die dingen niet werken, gaat je hond bijten.

Het overgrote deel van de honden bijt om dezelfde reden: angst. Een bange hond is een gevaarlijke hond. Natuurlijk ligt het vaak een stuk ingewikkelder dan dat. En natuurlijk zijn er nog redenen waarom honden bijten. Maar bij 90 procent van mijn klanten is angst absoluut de trigger. Bijten zien honden vaak als hun laatste redmiddel in een situatie waarin ze veel angst of stress ervaren.  Pas als al hun andere signalen genegeerd werden, gaan ze hun tanden inzetten.

Een hond die bijt is dus niet per se slecht opgevoed en heeft al helemaal geen probleem met dominantie. Heel vaak gaat het over een probleem in communicatie. De hond vertelt zijn baasjes dat hij iets eng vindt, maar die begrijpen hem niet. En omgekeerd vertellen de baasjes vaak dat er niks is om bang voor te zijn, maar in zijn angst registreert de hond dat niet. Want ook al ervaar jij de situatie helemaal niet als gevaarlijk, dat wil nog niet zeggen dat je hond zich veilig voelt.

Welke honden bijten?

Het ene hondenras heeft al een slechtere naam als het op bijten aankomt dan het andere. Dat is onterecht want elke hond kan en zal bijten als hij bang genoeg is. Het is wel zo dat bepaalde hondenrassen sneller gaan bijten omdat ze historisch gefokt zijn om te verdedigen. Het is ook zo dat de beten van sommige hele krachtige rassen een ernstiger gevolg hebben en voor meer pijn en letsels zorgen.

Maar in principe kan je even goed gebeten worden door een Maltezer of een golden retriever als door een Stafford of een Mechelse herder. Het is een illusie om te denken dat je een hond kan kopen die niet bijt. Of een hond zo kan opvoeden dat hij niet zal bijten en dus ‘kindveilig’ is.

Wat moet ik doen als mijn hond gebeten heeft?

Beantwoord geweld nooit met geweld. Het mag dan je eerste reflex zijn om een hond die je gebeten heeft te schoppen, slaan, negeren of op een andere manier straffen. Maar daar maak je de zaken alleen maar erger mee. Een hond die al bang is nog eens geweld aandoen, zorgt alleen maar voor meer angst en een grotere kans dat je nog eens gebeten wordt. Als je een grotere hond hebt is de kans bovendien groot dat je een gevecht start dat jij niet kan winnen.

Voorzie in de eerste plaats veiligheid voor iedereen. Voor jezelf en voor je hond. Begeleid hem naar een andere plek als het kan en neem de tijd om tot rust te komen. Vraag je daarna af waarom je hond gebeten heeft. Vind je een voor de hand liggende reden? Heb je signalen gezien? Spreek je goed hondentaal? Als het antwoord op die vragen neen is, twijfel dan niet en zoek gespecialiseerde hulp.

Ga eerst naar de dierenarts, die kan nagaan of je hond ergens pijn heeft. Honden die ‘uit het niets’ bijten, doen dat soms omdat ze pijn hebben. Een hond die pijn heeft toont dat niet snel. Het zou dus best kunnen dat bijten zijn enige symptoom is. Vindt de dierenarts niks maar ben jij er toch van overtuigd dat je hond pijn heeft? Probeer dan een goede osteopaat of kinesist.

Is pijn uitgesloten? Zoek dan een goede gedragstherapeut die met de oorzaak van het bijten aan de slag kan.

Zal het nog een keer gebeuren?

Een hond die één keer gebeten heeft, kan het zeker nog een keer doen. Niet omdat hij ‘de smaak te pakken heeft’, wel omdat hij in eenzelfde situatie, eenzelfde onveiligheidsgevoel zal ervaren en dus opnieuw op dezelfde manier zal reageren.

Als de situatie waarin je hond zich bevindt dus niet veranderd, zal zijn gedrag ook niet veranderen. Het is aan jou om dat aan te passen. Meer nog een hond die merkt dat mensen stoppen met wat ze aan het doen zijn als hij bijt, zal bijten als een succesvolle strategie ervaren en het dus in de toekomst meer gaan toepassen.

Daarom is het heel belangrijk dat je snel hulp inschakelt.

Hoe leer ik het bijten af?

Het korte antwoord? Niet! Als je je hond gaat trainen om het bijten af te leren, dan ga je aan de slag met de symptomen van je probleem. Met veel geluk zal dat werken op korte termijn en zal je zien dat je hond even stopt met bijten.

Maar op lange termijn is je hond het bijten afleren nooit een goed idee. Je neemt immers de oorzaak van het probleem niet weg. De angst zit er nog steeds. Uiteindelijk zal je hond dus toch weer gaan bijten of hij zal een andere manier vinden om met zijn angst om te gaan zoals dingen in huis vernielen.

Je moet dus met de oorzaak van het probleem aan de slag. Je hond moet leren om anders met zijn angst om te gaan. En jij kan hem dat alleen leren als je hem goed begrijpt, hondentaal leert spreken en de signalen dat je hond bang is op tijd leert oppikken. Dat is meteen ook waarom je in deze situaties niet bij een trainer raad vraagt. Angst kan je niet uit je hond trainen en de gevolgen ervan al helemaal niet. De sleutel ligt in een sterke communicatie en een goede connectie met je hond.

Pootje!

Annelies en Kibo

Zelf hulp nodig? Heeft je hond gebeten of vrees je dat hij het binnenkort zal doen? Boek dan een gratis introductiebabbel: https://hondeninnesten.be/gratis-introductiebabbel/

*Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/27/forse-stijging-van-bijtincidenten-moeten-we-gevaarlijke-hondenr/

Ook interessant

Muilkorven: Een noodzakelijk kwaad of dierenmishandeling?

Muilkorven: Een noodzakelijk kwaad of dierenmishandeling?

Het gebruik van een muilkorf bij honden is een onderwerp dat vaak voor discussie zorgt. Is het een noodzakelijk hulpmiddel, een magische manier om je hond te doen meewerken of juist een vorm van dierenmishandeling? De manier waarop muilkorven meestal gebruikt worden,...

read more
Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Heb je een reu is huis die onrustig is, weinig slaapt, rijdt op kussens of zelfs hapt? Hop zijn ballen eraf en je probleem is opgelost. Of dat werd vroeger toch gedacht. Maar waarom heb ik als therapeut dan zo veel gecastreerde mannetjeshonden in begeleiding? Wel,...

read more
𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

We weten allemaal dat er een bijzondere band tussen mensen en honden kan ontstaan. Maar in hoeverre zijn honden zich eigenlijk bewust van onze emoties?Kunnen ze echt aanvoelen wanneer we verdrietig zijn? En zo ja, hoe doen ze dat dan? En komen ze ons dan ook echt...

read more