Joepie mijn hond gromt!
4 september 2023

Een tijdje geleden had ik iets te vieren met een klant die ik al een dik half jaar begeleid. Haar hond had gegromd! Zowel voor haar als voor mij was die grom een hele opluchting.  We konden ons geluk niet op, want hier waren we al maanden naartoe aan het werken.

Excuseer? Blij zijn als je hond gromt? Is dat niet iets dat je net moet afleren? Of op zijn minst eens goed boos moet over worden, zodat hij het niet opnieuw doet? Dat mag toch helemaal niet, je hond zomaar laten grommen?

Boos worden of je hond straffen is een heel natuurlijke reactie op het grommen van je hond. Je schrikt of voelt je misschien zelfs bedreigt en reageert vanuit dat gevoel. Maar met die reactie doe je je hond, en op langere termijn ook jezelf, geen plezier.

Waarom gromt je hond?

Honden kunnen geen Nederlands praten. Om met ons te communiceren rekenen ze op lichaamstaal en op geluid. Ook grommen is in zijn simpelste vorm een manier van je hond om je iets te vertellen. Er zijn heel wat redenen waarom honden kunnen grommen. De vijf voornaamste zijn:

  1. Hij probeert iets te bewaken dat van hem is

Dat kan speelgoed zijn, maar ook iets om te eten, zijn mand, bench of zetel. In dit geval is het grommen vaak aangeleerd gedrag. Honden die iets bewaken, doen dat omdat ze bang zijn dat het van hen afgepakt zal worden. Die angst is er vaak gekomen doordat dat al eerder gebeurd is. Dat is meteen ook de reden dat je je hond met rust laat als hij of zij eet. Zo lang hij niet bang is om kwijt te raken wat van hem is, zal hij niet grommen.

2. Hij wil dat je ergens mee stopt

Honden die grommen als ze op tafel staan bij de dierenarts of de trimmer, op het moment dat jij ze probeert te borstelen, als je ze wil optillen,…. Vertellen je in feite dat ze helemaal geen fan zijn van wat je aan het doen bent. Ze willen dat je ermee stopt en grommen is hun manier om jou dat te vertellen. Dit soort grom kreeg ik vroeger vaak van Kibo toen ik haar uit de zetel probeerde te halen.

3. Hij wil dat je afstand neemt

Kom je een hond tegen op straat die naar je gromt? Of gromt je eigen hond als je hem benadert? Dan probeert hij je wellicht te vertellen dat hij meer ruimte nodig heeft. Dit bleek ook het geval te zijn bij de hond uit de inleiding. Na een trauma had hij een immense angst voor mannen opgedaan. Naderde de man in het gezin hem te dicht, dan sloeg hij (na veel oefenen) aan het grommen.

4. Hij waarschuwt dat hij heel binnenkort gaat bijten

Grommen kan je als een laatste waarschuwing zien. Je hond zegt “Als je nu geen afstand neemt, dan zie ik maar één andere uitweg meer”. Luister jij niet naar die waarschuwing, dan wordt je dus gebeten. Dit is meteen ook de reden dat je je hond nooit straft voor het grommen en het hem al zeker niet zal afleren. Dan ben je de waarschuwing immers kwijt.

De hond uit mijn voorbeeld kreeg vroeger vaak een tik als hij gromde. Daar was hij dus mee gestopt. Alleen leek hij nu uit het niets te bijten, niet bepaald vooruitgang. De situatie escaleerde zo erg dat zijn verzorgers hem soms in een poel met water moesten gooien om het bijten te doen stoppen. Daarom werkten we zo hard om de grom weer terug te krijgen. Op die manier kon hij aan zijn verzorgers vertellen dat iets te moeilijk voor hem was. Zo lang ze die waarschuwing respecteerden werd er niet meer gebeten.

5. Hij wil spelen

We associëren grommen vaak met iets negatief. Maar in sommige gevallen is er helemaal geen probleem voor je hond. We spreken dan van een spelgrom. Dat is het geluid dat je je hond hoort maken als je samen aan hetzelfde speeltje trekt. Of als hij jou wil aanmoedigen om met hem te komen spelen. Een spelgrom kan soms best dreigend klinken, mar het is een teken dat je hond enthousiast is en geen reden tot bezorgdheid.

Wat moet je doen als je hond gromt?

Gromt je hond naar jou of naar iemand anders? Sla dan niet meteen in paniek. Ga het lijstje hierboven af, waarom gromt je hond? Zijn lichaamstaal kan je helpen om de exacte reden te bepalen. Pas als je weet waarom je hond iets doet, kan je denken aan een oplossing.

Leer het grommen niet af. Het is een vorm van praten voor je hond die hij niet kan missen. Respecteer zijn grenzen en zoek uit wat je in de toekomst anders kan doen om ervoor te zorgen dat je hond grommen niet meer noodzakelijk vindt.

Voorkomen is beter dan genezen. Probeer je hond in de eerste plaats geen reden te geven om te grommen. Als je weet dat hij het moeilijk heeft met andere honden, neem hem dan niet mee naar drukke plaatsen. Gromt hij rond eten? Zorg dan dat hij in alle rust en kalmte zijn voerbak kan legen.

Gromt je hond geregeld? Dan heb je wellicht een groter probleem. Wacht in dat geval niet tot je hond bijt om een professional te contacteren. Dat is veiliger voor jou en voor je hond.

Pootje!

Annelies en Kibo

Ook interessant

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Hij moet dat toch leren?! Het is één van de meest gehoorde opmerkingen als ik tijdens consulten, lezingen en op sociale media pleit voor voldoende begrip als een hond angstig of agressief reageert. Maar.... Mijn antwoord is steeds hetzelfde. Eigenlijk moet je hond...

read more
Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Het is geen toeval dat meer dan de helft van de verzorgers die mij contacteren een hond hebben die tussen de 6 maand en 2 jaar oud is. Dat is namelijk de leeftijd dat honden de puberteit doormaken. En net zoals bij mensen is dat niet altijd een pretje. Ik ben verzot...

read more