Hondengedragstherapeut? Is dat niet gewoon een fancy hondentrainer?
11 juli 2023

Onderstaand bericht viel enkele weken geleden in de inbox van Honden in Nesten. Toegegeven, eerst was ik wat beledigd. Maar even denken deed die verontwaardiging al snel zakken. Want inderdaad, wat doet een gedragstherapeut voor honden in godsnaam? En waarom duurt dat zo veel langer en kost dat zo veel meer dan twee keer per week naar de hondenschool gaan?

Het bericht in kwestie:

Hey, ik ben misschien wat onterecht sceptisch geweest rond het “hondengedragsdeskundige” verhaal. Na de Roemeense straat honden in de buurt aan de antidepressiva te zien gaan in plaats van de situatie aan te pakken. Het klinkt voor mij nog steeds een beetje een overroepen / uitgevonden beroep. Of eerder glorificatie van hondentrainer. Kan je mij het verschil pitchen tussen een hondentrainer en gedragsdeskundige? Aangezien bekende hondentrainers zich bezighouden met het leren managen van problemeengedrag, lijkt de scheiding vaag. Dit is geen kritiek of aanval op u of uw collega’s. Ik sta open om overtuigd te worden.

Hondengedragstherapeut, trainer, hondencoach, gedragsdeskundige of zelfs hondenfluisteraar. De termen vliegen je om de oren en ze worden allemaal door elkaar gebruikt. Allemaal hebben ze hun eigen waarde en functie, maar er is weldegelijk een groot verschil.

Ik train geen honden

Kort door de bocht? Als hondengedragstherapeut train ik geen honden. Ik werk met mensen, met als doel een gelukkige hond en een gelukkige verzorger. Vaak gaat het dan over honden met een gedragsprobleem. Of een hond kan zitten, liggen of pootjes kan geven, zal mij worst wezen.

Het trainen van honden is iets helemaal anders. Daar is het de hond die dingen gaat leren. Hier gaat het om gehoorzaamheid. Voor een hond zonder gedragsproblemen kan dat een leuke ervaring zijn. Naar de hondenschool, doggydance, speurles,… Zo lang jij én je hond er blij van worden is het heerlijk! Voor een hond mét gedragsproblemen is het helaas vaak niet de oplossing.

Perspectief van de hond

Wat bij het trainen van honden immers achterwege wordt gelaten is het perspectief van de hond. Mensen willen dat hun hond netjes naast hen loopt, dat hij lief is voor iedereen en niks kapot maakt. Dat de hond een reden heeft om die dingen te doen (en neen het is niet om jou te pesten), komt niet altijd meteen bij hen op. Een gedragsprobleem bij honden heeft altijd een achterliggende oorzaak. Met gedragstherapie is het net die oorzaak die we aanpakken.

Een voorbeeld: Max is een hele lieve husky die sinds kort bij mij in begeleiding is. Oorspronkelijk kwam de vraag om Max rustig te leren wandelen, want hij valt uit naar andere honden. Een grondig observatieconsult leerde ons dat Max uitvalt om drie redenen. 1. Hij is doodsbang voor andere honden. 2. Hij slaapt en rust veel te weinig 3. Hij heeft een onderliggende ziekte die hem veel pijn bezorgt.

Die mensen waren al maanden aan het trainen met Max. Hij moest en zou gehoorzamen op wandeling. Maar alle snoepjes, strakke leibanden en commando’s ten spijt, gehoorzaamheid kwam er niet. En die zou er ook nooit komen. In deze situatie heeft training geen effect.

Symptoom en oorzaak

Het symptoom (trekken aan de lijn) wordt aangepakt, moor de oorzaak (angst en pijn) blijven bestaan. Met trainen kan je dus hoogstens heel even gehoorzaamheid afdwingen. Maar dat is nooit blijvend en nooit in het belang van de hond.

Daaruit volgt dat gedragstherapie vaak een absolute noodzaak is. Een ongelukkige hond kan niet functioneren. Hij zal uiteindelijk helemaal dicht klappen of uitvallen. Pas als een hond echt goed in zijn vel zit, kan je denken aan trainen.

Verwachtingen

Wat doet een gedragstherapeut dan precies? Ik kan niet spreken voor iedereen die zichzelf die titel toekent. Het is immers geen beschermd beroep. Wat ik wel kan vertellen is wat ik en veel van mijn geweldige collega’s doen.

We achterhalen waarom je hond doet wat hij doet en gaan aan de slag met die gevoelens van je hond. In de eerste plaats leren we jou om je hond te lezen. Zodat je hem kan begrijpen en helpen waar nodig. We helpen je om een situatie te creëren waarin je hond zich goed voelt.

Soms helpen we ook om je verwachtingen wat bij te stellen. Te kijken wat de mogelijkheden van je hond zijn. Elke hond en elk mens zijn anders en niet iedereen is verzot op lange wandelingen of drukke plaatsen. En eens dat goed zit, leren we je hond om op een andere manier met zijn gevoelens om te gaan.

Niet belonen of straffen

Belonen of straffen komt er niet bij kijken. Want elke hond en elk mens is perfect zoals hij of zij is. Soms hebben we gewoon een beetje hulp nodig om het juiste pad terug te vinden. En daar zijn hondengedragstherapeuten voor.

En raad eens? Een hond die zich gelukkig, goed en veilig voelt bij zijn verzorger. Die gaat vanzalf gehoorzamen. Maar dan vanuit connectie en niet vanuit angst voor een straf of vanuit de zin in een snoepje.

Dus, heb jij een happy hond? Vinden jullie het leuk om samen te trainen? Heerlijk, vooral doen! Heb je een probleem met je hond? Kom dan gerust even gratis babbelen: https://www.hondeninnesten.be/afspraak-maken. Ik maak met plezier tijd om te luisteren naar je verhaal.

Pootje!
Annelies en Kibo

Ook interessant

Kan een hond ook hoogsensitief zijn?

Kan een hond ook hoogsensitief zijn?

Onlangs ging ik langs bij Didi. Didi is een border collie van net geen twee jaar die haar mensen horendol maakt. Ze knalt letterlijk van de muren af, slaapt zelden echt ontspannen, is altijd nerveus, blijft de hele dag door piepen en blaffen, staat altijd ‘aan’ en...

read more
Mijn hond heeft iemand gebeten, wat nu?  

Mijn hond heeft iemand gebeten, wat nu?  

Honden bijten omdat ze vals zijn, een hond die bloed geproefd heeft zal altijd opnieuw bijten, alleen dominante honden bijten, als je hond gebeten heeft is inslapen de enige optie, …. Er doen heel wat mythes de ronde over hondenbeten. De waarheid zit ingewikkelder in...

read more