Hoe zorg ik dat mijn hond stopt met blaffen naar de buren?  
21 augustus 2023

“Is het nog godverdomme bijna gedaan met dat geblaf.” De video die ik toegestuurd krijg van een koppel met een dwergschnauzer laat niks aan de verbeelding over. Hun buurman wordt gek van het geblaf van hun hond.

Er werden al trainers ingeschakeld, de politie kwam al langs en op de buurtbarbecue durfden ze zich niet vertonen. Maar kleine Chico, die blijft blaffen zodra hij maar vermoedt dat iets of iemand ‘zijn’ kleine achtertuin in een drukke woonwijk zal benaderen.

Honden die blaffen. De normaalste zaak van de wereld en tegelijk één van de dingen waar ik het meest vragen over krijg. We wonen immer met z’n allen steeds dichter op elkaar. En de ene mens is al verdraagzamer dan de andere, maar een blaffende hond kan heel vervelend zijn. Zeker als het vaker gebeurt.

Dat weet ik uit ervaring. In ons huurhuis in Kortrijk blafte Kibo naar zowat alles dat bewoog. En er beweegt véél in centrum Kortrijk. Soms kon ik haar wel achter het behang kleven als ze weer eens aan het waffen sloeg naar een (voor mij denkbeeldige) dreiging. Probeer zo maar eens van thuis uit te werken middenin een coronacrisis.

Waarom blaft je hond naar de buren?

Blaffen is voor je hond de normaalste zaak in de wereld. Je huisdier kan blaffen gebruiken om je te vertellen dat hij iets niet leuk vindt, om je te waarschuwen voor iets, omdat hij blij is om je te zien, omdat hij wil spelen, omdat hij bang is voor iets,… De lijst is lang.

Maar in essentie zijn er maar twee redenen waarom een hond gaat blaffen. Of hij wil de afstand tussen hetgeen waar hij naar blaft en hemzelf vergroten, of hij wil die afstand net verkleinen. Als hij blaft naar een willekeurige voorbijganger, de postbode of de buurman, is dat vaak omdat hij de afstand wil vergroten. Hij wil dat die persoon in kwestie ophoepelt. Blaft hij als je thuis komt of als hij met een balletje komt aandraven, dan wil hij aandacht van jou. Dan wil hij de afstand dus verkleinen.

In het geval van Chico gaat het duidelijk over het eerste geval. Hij maakt zich heel klein als hij blaft, staart tussen zijn poten. En als de buurman wat teveel lawaai maakt, zet hij snel een paar pasjes naar achteren. Hij wil dus dat die buurman weg gaat.

Belangrijk om te onthouden is dat een hond die echt aanhoudend blaft, zoals in het geval van Chico, zelf ook vaak een probleem ervaart. Het geblaf van Chico is niet alleen lastig voor zijn buren. Hijzelf voelt zich ook helemaal niet goed. Hij is bang en onzeker en schier helemaal in de stress.

Speelt ook een rol, het feit dat schnauzers (zelfs de dwergvariant), eigenlijk van oorsprong waakhonden zijn. Hij werd voor het eerst gefokt in Duitsland om te werken op boerderijen. Het erf bewaken is daar een groot deel van. Chico bewaakt dus ‘zijn’ terrein, want daar is hij voor gemaakt.

Mag je hond blaffen naar de buren?

Natuurlijk is het beste idee om gewoon even een goed gesprek te hebben met de buren als je merkt dat ze last hebben van het geblaf van je hond. Een goede buur is goud waard en om de lieve vrede te bewaren, kom je best samen tot een compromis.

Maar wat is wettelijk eigenlijk toegelaten. Waar ligt de grens tussen ‘Honden zijn honden en die blaffen’ en geluidsoverlast?  Die grens blijkt niet al te duidelijk te zijn. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken ‘door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs’. Indien dat wel het geval is, is de houder van het dier strafbaar.

Maar wat valt onder ‘abnormale hinder’ is natuurlijk heel subjectief. De ene buur kan immers heel wat meer verdragen dan de andere. Wat voor de ene heel normaal is, is voor iemand anders erg storend. Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat het mensen gaat storen als je hond voor langere periodes gaat blaffen en als hij dat heel vaak doet. Ook het moment van de dag maakt een verschil. Geblaf om 03.00 uur in de nacht is een groter probleem dan 15.00 uur in de namiddag. Je gezond verstand gebruiken en rekening houden met de ander is hier dus belangrijk.

Hoe zorg je dat je hond stopt met blaffen naar de buren?

Net zoals de baasjes van Chico zocht ook ik hulp voor Kibo haar onophoudelijke gewaf. Want tot dan toe was ik niet verder gekomen dan ‘KIBO NEEN’, en dat 28 keer per dag, zonder enig resultaat. Een eerste trainer gaf me de tip om met autosleutels of een fles steentjes te gooien zodra ze aan het blaffen ging. Het liefst ergens vanachter een hoek, zodat ze me niet kon zien. Dan zou ze goed schrikken en zou het probleem opgelost zijn.

Ik vervloek mezelf nog steeds omdat ik dat geprobeerd heb. De eerste paar dagen lijkt dat inderdaad te werken. Maar of je hond raakt gewend aan het geluid en dan trekt hij zich er niets meer van aan. Of hij schrikt zich een ongeluk en wordt uiteindelijk (helemaal) terecht bang voor jou. Vooral dat laatste kan je band met je hond onherstelbaar beschadigen en is dus een heel slecht idee. Komt nog eens bij dat je hond straffen voor iets waar hij eigenlijk voor gemaakt is, helemaal niet eerlijk is.

Maar je hond laten blaffen tot de buren de politie bellen, is natuurlijk ook geen oplossing. Wat kan je dan wel doen?

Zoek uit waarom je hond blaft

Is hij bang voor de buren? Houdt hij niet van mensen in het algemeen? Wil hij zijn eigen stukje grond verdedigen? Wil hij spelen? Hoopt hij iets te krijgen? Je kan pas een oplossing bedenken als je weet wat de oorzaak is. Niet altijd een gemakkelijke opgave als je geen hondentaal spreekt. Roep dus zeker de hulp van  een professional in als je het even niet meer weet.

Als je hond alleen thuis is, laat hem dan binnen.

Het kan fijn lijken om je dier ook toegang te geven tot de tuin als je er niet bent. Maar in een tuin zijn er veel meer prikkels dan in huis en dus ook veel meer redenen om te blaffen. Bovendien heb je veel minder controle over die omgeving.

Misschien geeft je buur wel een feestje waar jij niks van afweet, start iemand in de straat met verbouwingen, of komt de kat van twee huizen verder op het dak van je tuinhuis zitten. Allemaal redenen voor je hond om de hele dag aan het blaffen te gaan, zonder dat jij er weet van hebt. Het lawaai van het blaffen draagt ook veel verder als je hond buiten is.

Beperk zo veel mogelijk de dingen waar je hond naar kan blaffen

Staat hij altijd aan dat zelfde poortje van zijn lat te geven? Hang er iets aan wij niet door kan kijken. Zit er een gat in je haag waar hij altijd zijn kop doorsteekt? Koop een tuinkabouter of bloempot om dat dicht te stoppen. De oplossing voor Kibo bestond eruit om gewoon de gordijnen dicht te trekken op drukke momenten. Je zou je haast afvragen hoe ik daar niet zelf op gekomen ben 😉

Geef steun waar nodig

Als je hond blaft uit angst of onzekerheid of omdat hij wil waken, dan kan gewoon even bij hem gaan staan en hem ervan, verzekeren dat je gezien hebt dat er iets aan de hand is, al veel helpen. Een hond die echt aanhoudend blaft voelt zich vaak niet goed in zijn vel. Maak je niet boos. Je hond probeert ook maar te communiceren op zijn manier.

Probleem oplossen

Houd er bij het bedenken van een oplossing rekening mee dat je niet enkel jouw probleem moet oplossen, maar ook dat van je hond. Is de oorzaak angst en onzekerheid, dan is je doel niet alleen om te zorgen dat je hond stopt met blaffen. Het (veel belangrijkere) doel is om te zorgen dat je hond zich veilig voelt.

Geen van de tips hierboven is dé oplossing voor het blaffen naar je buren. Maar allemaal kunnen ze wel een deeltje van de oplossing zijn.

Pootje!

Annelies en Kibo

Merk je dat het toch moeilijk gaat? Wacht dan zeker niet tot het uitloopt op een echte burenruzie. Ik sta altijd klaar om te helpen met een gratis telefonische introductiebabbel. Je gemoedsrust en je buren zullen je dankbaar zijn.

Meer leren over hondengedrag? Dat kan met de gratis audiocursus: https://hondeninnesten.be/gratis-audiocursus/

Ook interessant

Waarom honden kauwen

Waarom honden kauwen

Honden en kauwen. Het lijkt wel een onafscheidelijk duo. Je kent het vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en je favoriete schoenen zijn tot op de draad verslonden. Of de poot van je stoel ziet er ineens een stuk minder stevig uit. Frustrerend, niet? Maar...

read more
Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

“𝐽𝑎ℎ, 𝑑𝑎𝑡 𝑏𝑒𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑔 ℎ𝑖𝑒𝑟 𝑑𝑎𝑛 𝑎𝑙𝑙𝑒𝑠 𝑒𝑛 𝑖𝑘 𝑚𝑎𝑔 𝑒𝑟 𝑛𝑖𝑘𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑧𝑒𝑔𝑔𝑒𝑛.” Het is een opmerking die ik wel vaker krijg van mensen die voor het eerst in contact komen met honden opvoeden vanuit connectie. En neen, dat is niet het geval. Meer nog, je hond goed begrenzen is een...

read more