Hoe kies ik de juiste voeding voor mijn hond?
18 september 2023

Voeding is een basisbehoefte voor je hond. Maar wat geef je hem nu het beste te eten? Als je de dierenwinkel binnen stapt dan vind je rijen en rijen met zakken hondenvoer. Het ene bijna te goedkoop om waar te zijn, het andere peperduur.

Weten waar in godsnaam het verschil zit en hoe je de beste keuze maakt voor je hond is lang geen makkelijke opgave. Zie je door de bomen het bos niet meer? Met deze tips kom je al een heel eind.

Niet veel mensen weten dit, maar ik heb naast mijn opleidingen tot gedragstherapeut ook een diploma voedingsconsulent voor honden. Ik doe er helemaal niks mee. Best wat zonde van twee jaar opleiding en ik krijg vaak vragen over hondenvoeding. Daarom probeer ik met deze blog een paar van die vragen te beantwoorden.

Goede voeding is immers heel belangrijk voor je hond, het houd hem actief, zorgt dat hij zich goed voelt, kan voorkomen dat hij ziek wordt en bepaalt zelfs voor een stuk hoe oud hij gaat worden.

Neutraal

Ik vermeld hier heel bewust geen specifieke merken omdat ik heel neutraal advies wil geven. Elke week krijg ik wel ergens een aanbieding van een hondenvoermerk om hun producten tegen betaling te promoten. Dat doe ik bewust niet. Wat voor de ene hond een heel goed voor is, is dat voor de andere misschien niet.

Er is niet één perfect voer voor élke hond hond. Kies dus vooral wat bij jou, je budget en je huisdier past. Bij die keuze kan je rekening houden met:

  1. Korrels, KVV of zelf koken?

Er zijn heel veel verschillende soorten voer. Voor je een keuze kan maken is het belangrijk dat je weet wat je opties zijn. In de eerste plaats heb je kant-en-klaar hondenvoer. Dat is zoals het woord zegt, eten dat je gewoon in de voerbak van je hond kan droppen. Je hoeft er niks meer aan te doen. Dat kunnen droge korrels zijn, maar ook natvoer. Vergelijk het met een diepvriesmaaltijd voor jezelf, die je gewoon nog even in de microgolf moet gooien. Voordeel is dat je er niet veel tijd hoeft in te steken. Nadeel is dat je vaak niet weet wat je hond nu echt eet.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om je hond vers eten te geven. Sommige mensen kiezen ervoor om volledig rauw eten te geven aan hun hond. Dan spreken we van B.A.R.F (Bones And Raw Food). Voordeel is dat het vrij dicht bij het natuurlijke dieet van een hond komt. Nadeel is dat de B.A.R.F voeding die je in de dierenwinkel kan kopen, vaak niet alle nodige voedingsstoffen heeft. Bovendien verteren veel honden rauwe voeding niet zo goed.

Je kan ook kiezen om het eten van je hond zelf te koken. Dat gaat over vlees, maar ook over groenten. Nadeel daarbij is dat je echt goed moet weten wat je doet. Een beetje opleiding of inlezen is nodig, anders kan je hond bepaalde dingen tekort of teveel hebben in zijn voeding.

Tot slot is er KVV ofwel Kant-en-Klaar-Vers-Voer.  KVV combineert de voordelen van BARF en zelf koken. Voordeel is dat je hond vers, gekookt voer krijgt waar jij weinig werk aan hebt omdat de fabrikant al een recept volgt en maakt en dat dan bij jou aflevert (meestal voor in de diepvries). Nadeel hier kan zijn dat die recepten niet altijd exact hetzelfde zijn. Soms hangt de samenstelling van het eten af van de ingrediënten die de fabrikant op dat moment kon krijgen.

2. Goed, beter, best

Natuurlijk zijn er betere en slechtere opties voor het eten van je hond. Wat voeding betreft preek ik eigenlijk het goed – beter – best principe. Elke dag een gourmetmaaltijd maken op maat van je hond met vers vlees en de juiste supplementen is natuurlijk het beste. Net zoals het voor mensen het beste is om twee liter water per dag te drinken én veel groenten te eten én genoeg te sporten én én én… we weten allemaal dat we daar niet altijd aan toekomen.

Hetzelfde geldt voor onze honden. KVV, ofwel een ingevroren maaltijd is bijvoorbeeld iets minder goed dan vers koken, maar dan wel weer beter dan enkel droge korrels, en die hoogwaardige korrel die je koopt in de speciaalzaak, is zeker goed in vergelijking met de goedkoopste korrels uit de aldi. Houdt dus rekening met jouw budget en tijd en ga gewoon voor zo goed mogelijk.

3. Leer de verpakkingen lezen

Al die zakken in de dierenspeciaalzaak kunnen overweldigend zijn. Maar als je weet waar je op moet letten als je het label leest, kom je al een heel eind. Hetzelfde geldt voor KVV of B.A.R.F. Kijk naar de ingrediëntenlijst. Het ingrediënt dat het eerste in de lijst komt, is hetgeen waarvan er het meest in het hondenvoer zit.

Staat daar kip, rund of een ander soort vlees? Super! Staat er Ruwe As, dierlijke bijproducten, vleesmeel of granen? Dan is dit een minder goede optie voor je hond.

Kies verder ook hondeneten met zo min mogelijk ingrediënten. Vaak zit er in een hondenvoeding van alles om de houdbaarheid, de structuur, de kleur en de smaak goed te houden. Als je ingrediënten  ziet die je niet begrijpt: ga er dan vanuit dat ze niets bijdragen aan de gezondheid van je hond.

4. Fabrikanten hebben niet het beste met je voor

Onthoud dat het doel van de fabrikanten van hondenvoer niet is om jouw hond zo gezond mogelijk te houden. Hun enige doel is om zoveel mogelijk hondeneten te verkopen. Dat doen ze door het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor jou. Jij bent immers degene die het geld gaat besteden, niet je hond.

En wat jij aantrekkelijk vind in hondeneten, is niet per se wat je hond lekker vindt of wat goed voor hem is. Vertrouw dus niet op wat jouw zintuigen je vertellen. Wat jij vreselijk vindt stinken, kan voor je hond best een geweldige voeding zijn.

Er zit bovendien (in tegenstelling tot bij eten voor mensen) bitter weinig controle op wat er in hondenvoer gaat. Pas als er echt honden beginnen ziek te worden of te sterven, wordt er een onderzoek ingesteld. Er is geen FAVV voor hondenvoer. Denk dus nooit zo maar ‘Als de fabrikant het maakt zal het wel goed zijn, die weet wat hij doet’. Want dat is lang niet altijd het geval. Denk zelf na en wees kritisch bij de keuze van het juiste voer.

5. Een hond eet met zijn neus

Honden hebben minder smaakpapillen dan mensen. Als baasje heb jij er rond de 9.000 en je hond slechts 1.700. Dat zijn er dus ongeveer zes keer minder. Daar staat tegenover dat een hond tussen de 125 en 300 miljoen reukcellen heeft. Wij mensen moeten het doen met een magere vijf miljoen.

Honden beslissen dus vooral wat lekker is op basis van hoe iets ruikt en niet hoe het smaakt. Ook hoe zijn eten eruit ziet, kan je hond helemaal niks schelen. Je kiest dus best voer waar en stevig reukje aanzit, ook als jij het zelf vreselijk vindt stinken. De kans is groot dat je er je hond een groot plezier mee doet!

Pootje!

Annelies en kibo

Zit je nog met vragen rond voeding? Boek een gratis telefonisch adviesgesprek. Ik luister met plezier naar je vragen en kijk met veel liefde hoe ik kan helpen.

Meer leren over honden en hun gedrag? Dat kan met de gratis audiocursus: https://hondeninnesten.be/gratis-audiocursus/

Ook interessant

Waarom honden kauwen

Waarom honden kauwen

Honden en kauwen. Het lijkt wel een onafscheidelijk duo. Je kent het vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en je favoriete schoenen zijn tot op de draad verslonden. Of de poot van je stoel ziet er ineens een stuk minder stevig uit. Frustrerend, niet? Maar...

read more
Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

“𝐽𝑎ℎ, 𝑑𝑎𝑡 𝑏𝑒𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑔 ℎ𝑖𝑒𝑟 𝑑𝑎𝑛 𝑎𝑙𝑙𝑒𝑠 𝑒𝑛 𝑖𝑘 𝑚𝑎𝑔 𝑒𝑟 𝑛𝑖𝑘𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑧𝑒𝑔𝑔𝑒𝑛.” Het is een opmerking die ik wel vaker krijg van mensen die voor het eerst in contact komen met honden opvoeden vanuit connectie. En neen, dat is niet het geval. Meer nog, je hond goed begrenzen is een...

read more