Het geheim van aan sterke band: Praat met je hond!
30 september 2024

Tegen je hond praten. De ene vindt het doodnormaal. De andere prettig gestoord. Maar allemaal zijn we het er wel over eens dat het geen zin heeft. Want je hond, die verstaat je niet. Toch? Wel ja en neen. Je hond spreekt inderdaad geen Nederlands. Maar toch kan het ontzettend nuttig zijn om tegen hem of haar te praten.

“Braaf zijn, goed op het huisje passen. Mama gaat werken.”

“Hoho, we zijn geen trekpaard”

“Dat is niet jouw huis”

“Buren zijn vrienden, geen eten”

Als je een vlieg op de muur zou zijn in mijn boshuis (waar ik alleen woon met Kibo) zou je zonder twijfel denken dat ik prettig gestoord ben. Want ja, ik praat de hele dag door tegen mijn hond.

En ja, Kibo is heel goed in staat om te begrijpen wat ik bedoel.

“Braaf zijn, goed op het huisje passen. Mama gaat werken.” – Ik zal een tijdje weg zijn en jij kan niet mee. – Waarop Kibo rustig op bed gaat liggen en niet vraagt of ze mee kan.

“Hoho, we zijn geen trekpaard” – Als Kibo op wandeling wat sneller gaat dan ik kan volgen. – Waarop ze vertraagt of even omkeert om naast mij te komen lopen.

“Dat is niet jouw huis” – Als Kibo ergens wil lopen of snuffelen waar het niet kan. – Waarop ze omkeert en terug naar de hoofdweg wandelt.

“Buren zijn vrienden, geen eten” – Als we op wandeling mensen tegenkomen die ze niet kent. – Waarop ze afstand neemt van de persoon in kwestie.

𝗟𝗶𝗻𝗸𝗲𝗻 𝗹𝗲𝗴𝗴𝗲𝗻

Hoezo heb ik mijn hond Nederlands geleerd? Neen helemaal niet. Honden kunnen ons inderdaad niet verstaan. Maar wat ze wel ongeloofelijk goed kunnen is linken leggen. De ene hond doet het al sneller dan de andere. Maar ze kunnen het allemaal.

Denk maar even aan jouw hond. Wat doet die als je zijn lijn pakt? Als hij je sleutels hoort rinkelen? Als je de koelkast opentrekt? Als hij de korrels in zijn bak hoort vallen? Er is een grote kans dat één van die acties een reactie uitlokt bij je hond.

Dat is omdat hij een link gelegd heeft tussen een gebeurtenis – de lijn vast nemen – en iets dat erop volgt – een wandeling. Die link ligt er in het begin niet. De allereerste keer dat jij die riem oppaktte reageerde je pup daar niet op. Hij wist niet wat het betekende.

Maar als na actie nummer 1, steeds dezelfde actie nummer 2 volgt, dan leert je hond uiteindelijk dat die twee dingen samen horen.

Op dezelfde manier kan je hond linken leggen tussen bepaalde woorden en bepaalde gebeurtenissen. Hij begrijpt je niet meteen. Maar als je hetzelfde woord genoeg aan dezelfde actie koppelt dan legt je hond in (gemiddeld) zes weken een link. Probeer maar eens het woord wandelen uit te spreken in je huis en dan niet te vertrekken. Dan krijg je vaak een wel héél teleurgestelde hond.

𝗚𝗲𝘄𝗲𝗹𝗱𝗶𝗴 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗼𝗻𝘇𝗲𝗸𝗲𝗿𝗲 𝗵𝗼𝗻𝗱𝗲𝗻

Kibo en ik hebben honderden van die woorden en zinnen. Ze werken bij elke hond, maar zeker bij een angstig of onzeker dier kunnen ze een immens verschil maken in hun welzijn.

Die woorden bieden immers voorspelbaarheid. Ze zorgen ervoor dat je hond weet wat er gaat gebeuren of hoe ze een situatie moeten inschatten.

Een van mijn favorieten is “Het is ok.” Die gebruik ik als we iets spannends tegenkomen dat Kibo niet kent.

Deze namiddag gingen we nog wandelen met een goede vriendin op een nieuwe plek. Daar passeerde heel dichtbij een trein. Een geluid dat Kibo niet kent en waarvan de staart en oren meteen zakten. Ze keek angstig om naar mij waarop ik “Het is ok” gebruikte.

Zo schat ik de situatie voor haar in. Haar hersenen hoeven geen overuren te draaien om uit te zoeken of ze hier bang moet zijn. Ik vertel haar al dat het niet nodig is. De reactie die gewoonlijk volgt op die angst (vluchten of uitvallen), blijft dan ook uit. Want Kibo weet al: dit is ok.

𝗪𝗼𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗲𝗿 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝘁𝗼𝗲

Vaak lijken die zinnen ook nergens op te slaan voor buitenstaanders. Zo was Kibo laatst rond een lantaarnpaal gelopen. Haar lijn was errond gedraait waarop ik vol overtuiging een paar keer zei “Bo’tje boom.” Een dame met haar dochter die net voorbijkwam wees me erop dat het hier toch echt wel om een lantaarnpaal ging en niet om een boom.

Dat wist ik natuurlijk ook wel (zo gestoord ben ik nog niet 😉 ) Maar “Bo’tje Boom” is onze communicatie voor. “He je bent ergens rond gelopen, keer terug vanwaar je komt zodat je niet in de nestel geraakt.” Of dat een boom, een lantaarnpaal of een mens is maakt Kibo niks uit.

Welke woorden je gebruikt, maakt dan ook geen bal uit. Wil jij elke keer “Dans rond de annanas” zeggen tegen je hond voor je vertrekt naar je werk? Go for it! De zin zelf maakt niks uit. Dat je hem heel consequent herhaalt én steeds dezelfde woorden gebruikt is wel heel belangrijk. Je hond kan immers alleen een link leggen als hij steeds hetzelfde hoort.

𝗖𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗲𝗿𝗲𝗻, 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻

Ook de manier waarop je communiceert is heel belangrijk. Op deze manier met je hond praten is niet hetzelfde als commando’s geven. Commando’s horen thuis in een hondenschool en op training. Niet in de dagelijkse communicatie met je beste vriend.

Denk maar even hoe jij zou reageren als je lief zou zeggen “MELK” in plaats van “Schat, breng jij de melk even mee alsjeblieft”. In welk geval is de kans groter dat je de melk meebrengt?

Praat met je hond met respect en vanuit connectie. Niet met het idee dat je hond moet gehoorzamen. Wel vanuit het idee dat jullie een team vormen en dat er alleen vertrouwen kan zijn als je duidelijk en eerlijk met elkaar communiceert.

Let op je toonhoogte. Nog elke keer als mijn oma hier over de vloer komt moet ik haar eraan herinneren dat “IEPEWIEPE KIBOOOO HOE IST KIBOOOOTJE” op een toonhoogte die letterlijk pijn doet aan de oren, geen gepaste communicatie is voor mijn hond. Hoge toonhoogte in hondentaal (piepen, janken, huilen,…) signaliseren angst of pijn. Een rustige, lage toonhoogte is dus een goed idee als je je hond wil gerust stellen.

(Oma houdt niet van lange teksten lezen, dus er is een goede kans dat ze deze niet ziet 😅 )

𝗟𝗶𝗲𝗴𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗿𝗸𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘁 (𝗹𝗮𝗻𝗴)

Lieg tot slot nooit tegen je hond. Dat zal misschien een paar keer werken, maar daarna is het vertrouwen weg en ben je nog verder van huis.

Laats was ik bij een klant met een puberende border collie die ’s avonds weigerde om uit hun grote tuin te komen. Zijn verzorger had er niks beter op gevonden om de hond te lokken met de woorden “We gaan wandelen”. Dat lukte een paar keer, maar na een tijdje had de hond natuurlijk door dat er helemaal geen wandeling volgde. In plaats daarvan werd hij in een bench gepropt.

Het gevolg? Zelfs als die dame nu wil wandelen, krijgt ze haar hond met geen stokken mee. De hond vertrouwt er niet meer op dat ze de waarheid zegt.

Praten met je hond is dus weldegelijk een geweldig idee. Niet over wereldpolitiek, oorlogen in verre landen of de baby van je nicht. Maar wel over dagdagelijkse dingen. Het maakt het leven van je hond leuker, meer voorspelbaar en jullie band sterker.

Pootje!

Annelies en Kibo

Zelf op een goede manier met je hond leren praten? Boek een gratis telefonisch adviesgesprek. Ik luister met plezier naar je verhaal en kijk met veel liefde hoe ik kan helpen. https://hondeninnesten.be/gratis-introductiebabbel/

Een sterke band met je hond ontwikkelen? Dat doe je met de GRATIS audiocursus: https://hondeninnesten.be/gratis-audiocursus/

Ook interessant

Muilkorven: Een noodzakelijk kwaad of dierenmishandeling?

Muilkorven: Een noodzakelijk kwaad of dierenmishandeling?

Het gebruik van een muilkorf bij honden is een onderwerp dat vaak voor discussie zorgt. Is het een noodzakelijk hulpmiddel, een magische manier om je hond te doen meewerken of juist een vorm van dierenmishandeling? De manier waarop muilkorven meestal gebruikt worden,...

read more
Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Wordt je hond rustiger als je hem castreert?

Heb je een reu is huis die onrustig is, weinig slaapt, rijdt op kussens of zelfs hapt? Hop zijn ballen eraf en je probleem is opgelost. Of dat werd vroeger toch gedacht. Maar waarom heb ik als therapeut dan zo veel gecastreerde mannetjeshonden in begeleiding? Wel,...

read more
𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

𝗪𝗲𝗲𝘁 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗵𝗼𝗻𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗶𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝗻? (𝗘𝗻 𝘄𝗶𝗹 𝗵𝗶𝗷 𝗺𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗿𝗼𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻?)

We weten allemaal dat er een bijzondere band tussen mensen en honden kan ontstaan. Maar in hoeverre zijn honden zich eigenlijk bewust van onze emoties?Kunnen ze echt aanvoelen wanneer we verdrietig zijn? En zo ja, hoe doen ze dat dan? En komen ze ons dan ook echt...

read more