Heeft jouw hond stress? Doe de check!
23 oktober 2023

Onlangs rondde ik een traject af met Thor, een Mechelse herder van nu bijna twee jaar oud. Thor is een geweldige hond en ik ben ongelofelijk blij dat ik hem en zijn baasjes mocht leren kennen en  begeleiden. Al moet ik toegeven dat ik tijdens mijn eerste bezoek in februari op het puntje van mijn stoel zat. Toen vertrouwde ik Thor voor geen meter en aan zijn schuine blikken te zien, gold voor hem hetzelfde.

De baasjes van Thor hadden mijn hulp ingeroepen omdat hij nogal koppig was. Hij wilde niet meer buiten in zijn ren, vertikte het om in de auto te springen en hem in zijn bench krijgen was een kwestie van trekken en sleuren. De eerste reflex in zulke gevallen is vaak om de hond te gaan trainen, of zelfs om hem te straffen voor dat gedrag.

Geen koppigheid, wel stress

Dat hebben we niet gedaan met Thor. Ik zag namelijk geen koppige hond tijdens mijn eerste bezoek. Wel een hond bomvol stress die eigenlijk bijna nooit rust vond. Enkel ’s avonds, als hij lekker bij zijn verzorgers in bed mocht en hij héél zeker was dat niemand hem zou verlaten, durfde hij wat te ontspannen.

Voor Thor zijn we dus eerst en vooral gestart met het verminderen van stress. Hij kreeg minder prikkels, een duidelijke routine, praktische grenzen en meer keuzevrijheid. Zijn baasjes hebben hard gewerkt en ondertussen gaat het goed met hen. Thor is een geweldige hond die nu met plezier een knuffel komt vragen als ik langs ga.

Niet uniek

Het verhaal van Thor is niet uniek. Baasjes nemen contact met mij op voor verschillende redenen. Ze geloven dat ze een agressieve, koppige, stoute of lastige hond hebben. Terwijl dat vaak niet het geval is. Ze hebben wel een hond met stress. Stress kan zich uiten in veel verschillende vormen. Soms is dat nerveus gedrag zoals heen en weer lopen, maar bijten, niet willen wandelen of dingen kapot maken, kunnen even goed symptomen zijn van stress. Alleen herkennen mensen die niet zo snel, met alle gevolgen vandien.

Daarom heb ik hier een lijst gemaakt van de vijf signalen van stress bij honden die door baasjes vaak gemist worden.

  • Hij loopt vaak te hijgen, ook als het niet warm is

Honden zweten niet zoals mensen. Afkoelen doen ze via hun tong en hun poten. Het is dus niet abnormaal als je hond hijgt na een zware inspanning of als het warm is buiten. Hijgt je hond vaak zonder reden? Hangt zijn tong uit zijn mond zodra je de halsband pakt of als er bezoek binnen komt? Ligt hij soms gewoon in zijn mand te hijgen? Dan spreken we van een stresssignaal.

Hijgen door stress kan je bij sommige honden ook onderscheiden doordat hun mond minder ver open gaat dan bij hijgen door warmte. Hun nog blijft ook vaker in hun mond.

  • Hij loopt je overal achterna

Natuurlijk is het leuk dat je hond vaak bij je is. En natuurlijk mag hij lekker naast je komen liggen in de zeten om samen Friends te kijken. Maar loopt je hond je echt constant achterna? Van de badkamer tot de voordeur en weer terug? De he-le dag door? Lijkt hij zelfs te slapen met één oog open, altijd klaar en alert om iets te doen? Ligt hij zelden tot nooit echt ontspannen op zijn zijkant diep te ademen of zelfs te snurken?

Dan is er een goede kans dat je hond te weinig rust en daardoor ook stress ervaart. De gemiddelde hond moet 16 tot 18 uur per dag rusten en slapen om zich goed te voelen. Dat is bijna het dubbele van de 8 uur die wij mensen gemiddeld nodig hebben. Daarom missen veel baasjes dit signaal ook. Nochtans is te weinig rust heel slecht voor het welzijn van een hond en kan het voor een hele waslijst aan gedragsproblemen zorgen.

  • Hij stuurt vaak ‘Kalmerende Signalen’ uit

Kalmerende signalen gebruiken honden om zichzelf en anderen te kalmeren. Ze zijn hondentaal voor ‘oef, dat is hier toch een beetje spannend’. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, elke hond ervaart af en toe wat spanning. Maar als je hond de signalen elke dag of zelfs meerdere keren per dag gaat tonen, dan is het tijd om even te chekken of er een reden is voor zijn stress.

De makkelijkst te herkennen kalmerende signalen zijn geeuwen, likken aan de neus en weg kijken. Die signalen moet je natuurlijk wel steeds in hun context zien. Als je je hond om 5.00 uur in de ochtend uit bed haalt en hij geeuwt. Dan is hij waarschijnlijk gewoon moe.

Kalmerende signalen zijn heel subtiel en makkelijk te missen. Maar hondenbaasjes die ze goed leren herkennen, kunnen het meteen zien als er iets scheelt met hun hond.

  • Stiften of rijden

Stiften (het zichtbaar zijn van de penis van een reu) of rijden wordt vaak weggeschreven als een drift tot paren bij reuen. Maar aangezien we dat rijden vaak ook bij gecastreerde reuen en teefjes zien, is de uitleg niet zo simpen.

Beide verschijnselen zijn minstens even vaak een uiting van serieuze stress bij honden. Dat is meteen ook de reden waarom het castreren van een reu lang niet altijd al zijn gedragsproblemen oplost (al hopen baasjes vaak van wel).

  • Hij eet dingen die niet eetbaar zijn

Puppy’s staan erom gekend wel eens iets op te slokken dat daar eigenlijk niet voor bedoeld is. Maar wist je dat pica, ofwel het eten van oneetbare dingen ook voorkomt bij volwassen honden. Vaak is daar een reden voor. Die kan fysiek zijn (omdat je hond één of andere voedingsstof tekort komt), maar vaker wel dan niet speelt stress ook een rol.

Een hond ervaart dan zoveel stress dat hij nood heeft aan een manier om ermee om te gaan. Het opvreten van jouw tapijt, slof of zetel kan voor hem dan een uitkomst bieden. Het geeft hem iets om op te focussen, iets om te doen behalve stressen. Dat daar ook stevige medische gevolgen aan vast hangen, begrijpt je hond natuurlijk niet.

Vertoont je hond dagelijks één of meerdere van bovenstaande signalen? Stel je dan in de eerste plaats de vraag waar zijn stress vandaan kan komen en pas indien nodig je omgeving aan.

Zoveel stress is voor een hond niet gezond. Zelfs als jij in eerste instantie geen last hebt van zijn gedrag. Zal het uiteindelijk voor problemen zorgen bij je hond. Dat kunnen gedragsproblemen zijn, maar even goed fysieke. Want jaren van stress? Dat is niet goed voor je lijf. Grijp dus op tijd in en help je hond.

Pootje!

Annelies en Kibo

Zelf hulp nodig? Ik sta altijd klaar om te helpen met een gratis telefonische introductiebabbel.

Zit je met een bange/gestresste hond en weet niet wat te doen? Check dan zeker de cursus Nooit meer een Bange Hond

Meer leren over hondengedrag? Dat kan met de gratis audiocursus: https://hondeninnesten.be/gratis-audiocursus/

Ook interessant

Waarom honden kauwen

Waarom honden kauwen

Honden en kauwen. Het lijkt wel een onafscheidelijk duo. Je kent het vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en je favoriete schoenen zijn tot op de draad verslonden. Of de poot van je stoel ziet er ineens een stuk minder stevig uit. Frustrerend, niet? Maar...

read more
Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

Hoe stel je duidelijke grenzen voor je hond?

“𝐽𝑎ℎ, 𝑑𝑎𝑡 𝑏𝑒𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑔 ℎ𝑖𝑒𝑟 𝑑𝑎𝑛 𝑎𝑙𝑙𝑒𝑠 𝑒𝑛 𝑖𝑘 𝑚𝑎𝑔 𝑒𝑟 𝑛𝑖𝑘𝑠 𝑣𝑎𝑛 𝑧𝑒𝑔𝑔𝑒𝑛.” Het is een opmerking die ik wel vaker krijg van mensen die voor het eerst in contact komen met honden opvoeden vanuit connectie. En neen, dat is niet het geval. Meer nog, je hond goed begrenzen is een...

read more