De feestdagen komen eraan. Voor veel mensen een tijd van cadeautjes, gezelligheid en samenkomen met vrienden en familie. Voor veel honden is het helaas een tijd van onvoorspelbaarheid, stress en angst.
Als verzorger kan je die angst niet weg toveren, maar je kan wel je hond zo goed mogelijk ondersteunen. De beste manier om dat te doen is om op voorhand al eens goed na te denken. Dan hoef je in het moment, met een huis vol volk en hapjes in de oven, niet meer uit te zoeken hoe je je hond gaat helpen. Je maakt dus een hondenfeestdagenplan. Wat er in dat plan staat is heel afhankelijk van wat je hond nodig heeft. Hier alvast een paar tips.
Wijs een hondenmens aan
Als er volk over de vloer komt, dan heeft iedereen zijn taak. Pa zorgt dat de fondueset werkt, steekt de haard aan en voorziet aperitief, mama maakt aperitiefhapjes, stoft nog snel even af en zet de salades klaar en de kinderen krijgen onder hun voeten als er nog ergens een Barbie of een skateboard rond slingert. (Of zo ging dat toch bij ons begin de jaren ’90).
Maak van ‘de hond helpen’ ook een taak op dat lijstje. Wie zal er bij de hond blijven als hij nerveus wordt van de bel. Wie gaat nog even met hem wandelen na de aperitief? Wie blijft thuis of wakker tijdens het vuurwerk? Als hij apart zit, wie gaat dan elk halfuur even kijken of hij op zijn gemak is? In de drukte van het koken, kuisen en bezoek ontvangen, kunnen die dingen snel vergeten worden. Vaak ten koste van het welzijn van je hond, die sowieso al nerveus is door al die ongewone activiteit in huis. Maak dus op voorhand duidelijke afspraken rond je hond en wie hem gaat helpen als het moeilijk wordt.
De veilige plaats is heilig
Als het goed is heeft jouw hond in huis zijn eigen plekje. Dat kan een bench zijn, maar ook een mand, een zetel of een hele kamer. De veilige plaats van Kibo is ons bed. Zij slaapt rechts, ik links. Zodra het moeilijk of spannend wordt, verdwijnt ze naar boven.
Die veilige plaats van je hond is heilig. Dat wil zeggen dat je gasten er niet mogen komen. Ligt je hond in zijn mand, bench,…? Laat hem dan met rust. Het is zijn plek om even te bekomen van al die drukte. Als hij daar is, wordt hij dus niet geknuffeld, geaaid of gecommandeerd. Communiceer dat ook duidelijk aan je bezoekers. Zeker naar kinderen, die vinden het vaak verleidelijk om de hond te aaien als hij rustig ligt te slapen, of (nog gevaarlijker) durven in een mand of bench kruipen. Dat is niet ok, ook niet als de hond er niet in ligt.
Zorg dat de veilige plaats van je hond altijd toegankelijk is. Zodat hij er altijd naartoe kan zonder vragen als hij het nodig heeft. Kan je hond niet om met bezoek? Dan is dit ook de plaats waar hij rustig weg zit, tot ze weer vetrokken zijn.
Tracht te vermijden dat je de veilige plek van je hond verplaatst als er bezoek komt. Vaak moeten hondenmanden en benchen wijken voor extra stoelen of tafels in deze periode van het jaar. Maar dat maakt het voor je hond nog moeilijker, want dan is zijn plekje weg. Moet het toch echt? Verplaats het dan al een tiental dagen op voorhand. Zo krijgt je hond tijd om te wennen en zich opnieuw veilig te voelen op de nieuwe plek.
Identificeer de triggers
Wat zijn de dingen waar jouw hond het moeilijk mee heeft? Wordt hij al nerveus tijdens de voorbereidingen, als je met tafels en stoelen gaat schuiven? Reageert hij op de deurbel? Is het mensen die binnenkomen en rond lopen die hem angstig maken? Zijn het de hapjes op de salontafel waar hij naar zit te staren? De kinderen die spelen? Luide geluiden en stemmen? Het vuurwerk?
Er zijn honderden dingen die je hond stress kunnen bezorgen en ze zijn voor elke hond anders. Zorg dat je de stresssignalen van je hond even goed kent als die van jezelf. Je hond zal je in hondentaal altijd vertellen dat hij het moeilijk heeft, aan jou als verzorger om die signalen te leren kennen.
Als je weet waar je hond het moeilijk mee heeft, dan kan je in de eerste plaats kijken of je die situaties kan vermijden. Kunnen we de hapjes niet wat hoger zetten? Vragen aan het bezoek om niet op de bel te drukken maar een sms te sturen? De kindjes een wat rustiger spel laten spelen? Je hond op zijn veilig plekje laten tot het bezoek neerzit en wat minder eng is? Er is geen vaste handleiding, zoek uit wat jouw hond helpt en pas het toe.
Heeft je hond echt een probleem met mensen die hij niet kent? Aarzel dan niet om hem de hele avond op zijn veilige plek te laten. Natuurlijk wil je je hond er graag bij, maar maak altijd de afweging of dat wel het beste is voor zijn welzijn.
Denk goed na voor je een andere hond in je huis uitnodigt. Is dat een hond die jouw hond al jaren kent en vertrouwt? Geen probleem! Maar een onbekende hond is vaak geen goed idee. Zelfs als je hond het goed kan vinden met andere honden op wandeling of in de hondenweide, is een hond in zijn eigen veilige ruimte iets heel moeilijk. Zeker tijdens een periode die sowieso al drukker is dan anders.
Valt de situatie niet te vermijden? Zorg dan voor een goede connectie tussen jou en je hond zodat jij hem zoveel als mogelijk kan steunen. Maak je niet kwaad en straf hem niet. Angst is geen vrijwillige keuze van je hond.
Voed ook je bezoek op
Een plan hebben is goed, maar dan moet iedereen zich er natuurlijk ook aan houden. Brief dus je bezoek op voorhand. Dat kan aan de voordeur, maar nog beter is een whatsappje op voorhand.
Dat kunnen hele simpele dingen zijn zoals ‘we geven geen eten aan tafel’ of ‘als hij slaapt mag je hem niet wakker maken’ en ‘Op zijn veilige plaats laten we hem gerust’. Het hangt heel erg af van wat jouw hond nodig heeft.
Een regel die ik al mijn bezoekers meegeef: ‘Wacht tot Kibo naar jou komt’. Leg het initiatief bij je hond. Zo kan hij zelf beslissen of hij al dan niet contact wil met je bezoekers.
Merk je dat je bezoek zich niet aan de regels houdt? Wijs ze dan vriendelijk maar beslist terecht. Het plan is er niet alleen voor het welzijn van je hond, maar ook voor jouw gemoedsrust en de veiligheid van iedereen in je huis.
Creëer voorspelbaarheid
Routine is de beste vriend van een hond. Het zorgt ervoor dat hij weet wat hij mag verwachten en geeft dus rust. De periode rond de feestdagen valt die routine voor zowel mensen als honden vaak weg. Wij en de kinderen hebben vakantie, iedereen is thuis en plots komt er volk over de vloer, blijven we langer wakker,… Voor ons meestal geen probleem, maar voor onze hond is dat best lastig.
Want jij hebt immers in je agenda staan wie wanneer langskomt en wat er gaat gebeuren. Maar voor je hond komen al die dingen onverwacht.
Probeer je daarom ook tijdens de feestdagen zoveel mogelijk aan zijn routine te houden. Ga je normaal gezien elke avond om 18.00 uur wandelen? Glip dan op kerstavond ook snel even 20 minuten weg voor zijn toertje. Krijgt je hond elke dag op een bepaald uur eten? Sla dat dan niet over omdat jouw routine anders is. Behoud zoveel mogelijk de rituelen die je hond al kent. Dat zal hem rust geven en helpen omgaan met de voor hem spannende situaties.
Nog vragen of bedenkingen over hoe jij met je hond de feestdagen kan doorlopen? Hulp nodig bij het opstellen van jouw hondenfeestdagenplan? Aarzel dan niet en boek een gratis telefonische introductiebabbel (30 min). Ik kijk graag waar ik kan helpen. https://hondeninnesten.be/gratis-introductiebabbel/
Pootje!
Annelies en Kibo