Graven is een goed idee!
24 oktober 2022

Marthe heeft dit voorjaar haar tuin opnieuw aangelegd. Strak gazonnetje, enkele rozenstruiken, een rustgevend fonteintje, een klein moestuintje en de bloembollen voor volgend jaar al in de grond. Geweldig vindt ze het. Helaas voor haar vindt haar jack russell Molly dat ook.

“Molly is net acht maanden oud en graaft alles op wat los en vast zit. Voor we onze tuin vernieuwden deed ze dat ook al, maar veel minder. Boos worden, haar een tik geven, haar afleiden met speelgoed, we hebben alles al geprobeerd. Maar ondertussen zit er geen knol meer in de grond en kan ons prachtige gazon zo figureren in een WOII documentaire. We willen Molly niet de hele dag binnen houden. Wat kunnen we doen?”

Herkenbaar? Wellicht wel, want graven is net als blaffen en snuffelen, perfect natuurlijk hondengedrag. Maar wat doe je eraan? Zoals Marthe al gemerkt heeft, werkt je hond straffen of op je viervoeter roepen gewoonlijk niet. Vanuit haar eigen beleving doet ze immers helemaal niets verkeerd. Als je haar een tik geeft, of NEEN brult, zal ze dus niet de link leggen met haar prachtige put.

Roepen?

“Maar mijn hond stopt wel als ik roep!”, hoor ik je al denken. Wellicht wel, maar dat is dan omdat hij zich een ongeluk schrikt of in de war is. Niet omdat hij begrijpt wat je bedoelt. Bovendien beschadig je met dergelijke acties de vertrouwensband die je hebt met je hond. Bijkomend nadeel is dat deze tactiek alleen werkt als je de hele dag met je neus bovenop je gazon gaat zitten. Zodra je even je rug draait, heb je gegarandeerd binnen de kortste keren een nieuwe put. En laat ons eerlijk zijn, de hele dag brullen, dat vind jij toch ook helemaal niet leuk?

Wat kan je dan wel doen? Ten eerste is voorkomen beter dan genezen. Molly is met acht maanden nog een puber en die tasten nu eenmaal graag grenzen af. Toezicht houden als je haar in de tuin laat, is dus steeds een goed idee.

Samen graven!

Wat wel kan het helpen is om een plekje in je tuin te voorzien waar je hond wel naar hartenlust mag graven. Dat kan een willekeurig hoekje zijn of een speciaal met draad of balken afgezet stuk. Elke keer als je je hond ziet overwegen om te graven, leid jij haar vol enthousiasme naar haar graafhoek. Wil je het echt plezant maken? Graaf dan gewoon gezellig mee! Niets leuker voor een hond dan samen met zijn baasje iets doen. Het versterkt de band met je hond en zeg nu zelf, die vieze, blije snoet is toch best wel schattig?

Pootje!
Annelies en Kibo

Ook interessant

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Waarom je hond laten wennen niet altijd de oplossing is

Hij moet dat toch leren?! Het is één van de meest gehoorde opmerkingen als ik tijdens consulten, lezingen en op sociale media pleit voor voldoende begrip als een hond angstig of agressief reageert. Maar.... Mijn antwoord is steeds hetzelfde. Eigenlijk moet je hond...

read more
Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Hoe ga je om met een hond in de puberteit?

Het is geen toeval dat meer dan de helft van de verzorgers die mij contacteren een hond hebben die tussen de 6 maand en 2 jaar oud is. Dat is namelijk de leeftijd dat honden de puberteit doormaken. En net zoals bij mensen is dat niet altijd een pretje. Ik ben verzot...

read more