Deurbellen zijn voor sommige hondeneigenaren (mezelf inclusief) iets compleet overbodig. Mijn deurbel is al een eeuwigheid kapot, maar ik heb die nooit gemist. Zodra er een blaadje iets te hard langs onze oprit waait, laat Kibo dat wel even weten. Handig! Bij veel van mijn klanten zie ik hetzelfde. Lang voordat ik de kans krijgt om effectief op de bel te drukken, ontstaat er al een blafconcert. Gewoonlijk gevolgd door een neen, foei en heel wat getrek, gesleur en nog meer lawaai eens de deur open gaat.
De bezoeker wordt vervolgens besprongen, bekwijld, behaart, bebbalft, besnauwd en soms zelfs, bebeten. Gevolg: boze buren, angstige bezoekers, ongelukkige honden en gestresseerde hondenverzorgers.
Ik heb mensen al van alles zien doen om die gevolgen te voorkomen. Ze geven een bevel als blijf of neen, ze lijnen hun hond aan , tonen hem een rijzweep (ja echt gebeurd), straffen hem door hem in de bench te steken, zetten hem buiten terwijl er bezoek is of geven het uiteindelijk maar helemaal op en nodigen geen mensen meer uit.
Allemaal menselijke reacties, maar geen van die oplossingen werken. Integendeel, je hond leert zo eigenlijk alleen dat bezoek iets onaangenaam is, wat zijn of haar gedrag nog meer gaat versterken. Als hij bezoek bijvoorbeeld al eng vindt en dat aangeeft door te blaffen en jij gaat roepen of straffen, dan vindt hij dat dus alleen maar nog enger en gaat hij de volgende keer nog harder blaffen of misschien wel bijten.
Wat kan je dan wel doen? Er is eigenlijk een vrij eenvoudige manier om je hond te leren verzoenen met bezoekers. De belangrijkste reden voor die onrust bij bezoek is onzekerheid, je hond vindt bezoek dan gewoon een beetje eng. Of zelfs heel erg eng in het geval van buitenlandse of geadopteerde honden. Zij hebben immers slechte ervaringen gehad met mensen. En ze hebben jou dan wel leren vertrouwen, maar dat geldt daarom niet voor andere tweebeners en al zeker niet voor mannen.
1. Voorspelbaarheid en structuur
Een eerste stap in je oplossing is voorspelbaarheid en structuur. Een hond die weet wat er gaat gebeuren en wanneer het zal gebeuren, is een hond die meer op zijn gemak is. Daarom ga je een woord koppelen aan bezoek. Maak het niet te ingewikkeld, je kan bijvoorbeeld zeggen ‘Er komst straks iemand hoor’. Op zich maakt het niet uit wat je zegt, als je maar steeds hetzelfde zegt op dezelfde toon. Je zegt dit dus niet streng of boos. Je deelt het gewoon mee, je communiceert het.
2. Veiligheid
Ten tweede is het belangrijk dat je hond zich veilig voelt. Een hond kan namelijk alleen leren als hij zich veilig voelt. Bied hem dus die veiligheid! De ideale manier om dat te doen is hem naar een veilige plek begeleiden voor je bezoek aankomt. Voor sommige honden zal dat hun mand zijn, of misschien hun bench of zelfs de slaapkamer waar hij lekker op bed kan liggen. Let wel op dat die ‘veilige’ plek niet vlak bij je bezoek is. Je hond heeft afstand nodig om zich veilig te voelen. Ook belangrijk is dat je dat begeleiden doet op een vriendelijke manier. Zodat je hond weet dat hij hier niet gestraft, maar wel geholpen wordt.
3. Het nuttige aan het aangename koppelen
Stap drie is simpel. Koppel dat bezoek aan iets aangenaam. Voor veel honden zal dat iets lekkers zijn. Het liefst iets waar ze helemaal verzot op zijn en dat echt alleen uit de kast komt zodra je de woorden ‘Er komt iemand langs’ hebt uitgesproken. Je kan dat meteen ook gebruiken om hen rustig mee te lokken naar hun veilige plek als dat nodig is. Ideaal is iets waar ze een tijdje rustig op kunnen kauwen, dat heeft een lekker kalmerende werking.
4. Voed ook je bezoek op
Tot zover het opvoeden van je hond. In de volgende stap ga je ook je bezoekers opvoeden! Eerst en vooral zullen die in het begin dat je oefent misschien wat langer aan de deur staan, tot jij je hond op zijn veilige plek hebt gekregen. Breng ze daarvan op de hoogte, desnoods met een briefje aan de voordeur. Komen ze binnen en zit de hond nog in het zicht? Vraag dan om hem met rust te laten. Dus niet aaien, er tegen praten of er zelfs naar kijken.
Probeer bezoekjes in het begin ook rustig te houden. Niet te luid, geen te grote bewegingen, geef je hond tijd om te wennen. Ga hiervoor echt het gesprek aan met je bezoekers. Zij zullen er misschien het belang niet van inzien, maar dan is het aan jouw om je hond te helpen en te beschermen en hen dus mee te krijgen in je nieuwe manier van omgaan met je huisdier.
5. Tijd en geduld
Tot slot wil ik je nog meegeven dat er geen magische oplossing bestaat voor dit probleem. Het is echt een kwestie van consistent zijn en vooral veel geduld hebben. Onzekerheid bij een hond los je niet op in een weekje of zelfs op een maand. Blijf de methode gewoon rustig toepassen, word niet boos, haal af en toe even diep adem en misschien wel het belangrijkste wees mild voor jezelf én voor je hond als het niet meteen lukt. Rome is ook niet op een dag gebouwd.
Pootje!
Annelies en Kibo
En mocht je voelen dat je wel wat hulp kan gebruiken om een betere band met je hond op te bouwen of je zit nog met vragen, aarzel dan zeker niet om even een gratis telefonische introductiebabbel te boeken.
Meer leren over hondengedrag? Dat kan met de gratis audiocursus: https://hondeninnesten.be/gratis-audiocursus/